Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Ιδρυμα Ευγενίδου: Νέα παραγωγή με θέμα το έργο του Γαλιλαίου

Ντοκιμαντέρ που εστιάζει στα επιτεύγματα του σπουδαίου διανοητή

Νέα παραγωγή με θέμα «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης» παρουσιάζει το Ίδρυμα Ευγενίδου. Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο διανοητή Γαλιλαίο και συγκεκριμένα στις σημαντικές στιγμές από τη ζωή και το έργο του, που, κατά πολλούς, αποτέλεσε την αφετηρία της σύγχρονης επιστήμης.

Ακόμη, αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του 17ου αιώνα και της διανοητικής δραστηριότητας της εποχής, με ανατρεπτικό και πρωτότυπο τρόπο. Εστιάζει με δραματοποιημένο τρόπο στις διαμάχες του Γαλιλαίου, στις πολιτικές του συμμαχίες, τα επιτεύγματά του και φυσικά στην περίφημη δίκη και καταδίκη του, τελικά, από την Ιερά Εξέταση.

 Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από την επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΕΤ) του Ιδρύματος Ευγενίδου,
σε συνεργασία με τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Πάνο Ανέστη, ο οποίος έχει σπουδάσει Ιστορία της Επιστήμης. Συγγραφέας του κειμένου και αφηγητής είναι ο Δημήτρης Πετάκος, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας της Επιστήμης, ενώ η επιστημονική επιμέλεια του κειμένου πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Κοιλάκο, φυσικό και υποψήφιο διδάκτορα Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

Η οργάνωση της παραγωγής έγινε από τη Λήδα Αρνέλλου, διδάκτορα Επικοινωνίας της Επιστήμης.

 Τον ρόλο του Γαλιλαίου ερμηνεύει ο βραβευμένος ηθοποιός Αντώνης Βλησίδης. Στον ρόλο του Καρδινάλιου Μπελαρμίνε είναι ο Νίκος Μπουρνιάς και του γραμματέα της Ιεράς Εξέτασης ο Μιχάλης Ταμπούκας. Η μουσική επιμέλεια και μίξη ήχου έγινε από τον συνθέτη Αναστάσιο Κ. Κατσάρη, υπεύθυνο για τη μουσική των παραστάσεων του Ψηφιακού Πλανηταρίου, του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τα γραφικά (motion graphics & animation) δημιουργήθηκαν από την εικαστικό Μίνα Ασημακοπούλου, το μοντάζ έκαναν οι Νίκος Παπαδόπουλος και Διονύσης Ξένος (ΧΥΖ Productions) και η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Νίκου Μιστριώτη (ΧΥΖ Productions). Όλοι οι συντελεστές αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: