Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μέση οδός για το βυζαντινό δρόμο

Επελέγη συμβιβαστική λύση για να προχωρήσει το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Αποξηλώνεται ο βυζαντινός δρόμος με τα μαγαζιά, μια ολόκληρη γειτονιά, που έχει βρεθεί στα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να ερευνηθούν και τα κατώτερα στρώματα των αρχαίων.

Τα κατάλοιπα του βυζαντινού δρόμου μετά την ολοκλήρωση του σταθμού «Βενιζέλου» θα επιστρέψουν σε ποσοστό 80% στη θέση τους. Η απόφαση αυτή πάρθηκε αργά χθες βράδυ σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη, εκπροσώπων της Αττικό Μετρό και άλλων τοπικών παραγόντων.

Η Αττικό Μετρό παρουσίασε μία συνθετική πρόταση από τις δύο εκ των τεσσάρων προτάσεων που είχαν κατατεθεί: μία από το Τεχνικό Επιμελητήριο και τρεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, γίνεται αποξήλωση των αρχαίων για να συνεχιστεί η έρευνα σε κατώτερα στρώματα όπου εκτιμούν ότι υπάρχουν κι άλλα ευρήματα. Βάσει αυτής της πρότασης, τα αρχαία θα μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο και μετά τη λήξη των εργασιών στο σταθμό «Βενιζέλου» θα επανατοποθετηθούν σε ποσοστό 80%. Κάποια άλλα ευρήματα που δεν μπορούν να επιστρέψουν γιατί εδράζονται σε σαθρό επίπεδο ή πέφτουν σε κλιμακοστάσιο, θα τοποθετηθούν σε άλλα σημεία του σταθμού.

Η επέμβαση αυτή υπολογίζεται πως θα έχει κόστος 4-5 εκατ. ευρώ, όσο ακριβώς ήταν και το κόστος που είχε υπολογίσει το ΤΕΕ και το ΑΠΘ (ποσόν ελάχιστο σε ένα έργο ύψους 1,5 δισ. ευρώ). Οι εργασίες επανατοποθέτησης των αρχαίων θα γίνουν με την ολοκλήρωση του έργου του Μετρό, δηλαδή το 2016-αρχές 2017, σύμφωνα με την Αττικό Μετρό.

Αγκάθι σε αυτή τη συμφωνία αποτελούν η προσφυγή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να μη διαλυθούν τα αρχαία. Η Αττικό Μετρό έχει ζητήσει να αποσυρθεί η προσφυγή στο ΣτΕ γιατί, όπως είπε και ο υπουργός Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη, δεν μπορεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αποφασίσει τίποτα σχετικά με το θέμα αυτό, τη στιγμή που εκκρεμούν τα ασφαλιστικά μέτρα. «Κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο». Ο δήμαρχος είπε ότι συμφωνεί κατ' αρχήν να αποσύρει τόσο την προσφυγή του στο ΣτΕ όσο και τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά το θέμα πρέπει να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

Σήμερα Παναγιωτόπουλος και Μενδώνη θα πάνε στην Αμφίπολη Σερρών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: