Στην Κρήνη του Δήμου Τρίγλιας Χαλκιδικής, σε υψόμετρο 280 μέτρων, το νερό ανάβλυζε άφθονο από τη Γη. Όμως, η υπερεκμετάλλευση της πηγής έφερε το αναπόφευκτο αποτέλεσμα: Η Κρήνη στέρεψε! Οι ανάγκες για πόσιμο νερό των περίπου 500 κατοίκων του χωριού καλύπτονται εδώ και δύο δεκαετίες από το υδατικό δυναμικό της λεκάνης του γειτονικού Δήμου Ανθεμούντας. Ωστόσο, μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής στις οποίες στηρίζεται -κατά ένα μεγάλο μέρος- η τοπική οικονομία.
Όμως, από το επόμενο καλοκαίρι τα πράγματα για τη μικρή τοπική κοινωνία θα είναι διαφορετικά. Το τοπίο λίγο έξω από το χωριό, έχει υποστεί εντυπωσιακή αλλαγή: Εκεί που πριν από μερικούς μήνες υπήρχαν πουρνάρια, σήμερα βρίσκεται μία λίμνη. Πρόκειται για ένα φράγμα άρδευσης που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα των καλλιεργητών. Ίσως μάλιστα να αποκαταστήσει και κάτι από την αίγλη του ονόματος τους χωριού, ως συνώνυμου του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού.
Στην Κρήνη, περίπου 150 οικογένειες, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του τοπικού πληθυσμού, έχουν «μικρές ιδιοκτησίες γης», κάποια στρέμματα με ελαιώνες ή αμπελώνες και το γεωργικό εισόδημά τους εξαρτάται από την επάρκεια των γεωτρήσεων κάθε καλοκαίρι που είναι η αρδευτική περίοδος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Ναυτεμπορική
Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου