Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Νομαρχιακή Επιτροπή Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ: Καμιά εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας


Έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική και προειδοποίηση να μη δεχτεί η κυβέρνηση αποφάσεις της ΕΕ που θα απαιτούν εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας της χώρας απευθύνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Πόλης Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Η Ν.Ε., που συνεδρίασε μέχρι αργά προχθές το βράδυ, κατάληξε ομόφωνα σε ένα κείμενο απόφασης που εν πολλοίς θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση τους χειρισμούς και τις επιλογές της ηγετικής ομάδας στην κυβέρνηση και το κόμμα.

Μερίδα μάλιστα στελεχών της Ν.Ε. απαίτησε απόλυτη καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής και πλήρη ρήξη με την ηγεσία του κόμματος,
θεωρώντας ότι η ασκούμενη πολιτική δεν αρμόζει σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα που θεωρητικά τον πυρήνα της πολιτικής του ταυτότητας συνθέτουν έννοιες όπως λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το κείμενο απόφασης της Ν.Ε. κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

Ο πρώτος αφορά στην ασκούμενη πολιτική η οποία χαρακτηρίζεται αποτυχημένη, καθώς δεν έχει αποδώσει καρπούς στην αντιμετώπιση της κρίσης. Την ίδια ώρα όλα τα βάρη τα επωμίζονται αποκλειστικά οι μη προνομιούχοι, και φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η λαθρομετανάστευση, η μαύρη εργασία εξακολουθούν και είναι ανεξέλεγκτα, ενώ προωθούμενα νομοθετήματα όπως το πολυνομοσχέδιο καταργούν βασικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στη λειτουργία του ίδιου του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Τίθεται ευθέως θέμα διενέργειας συνεδρίου όχι στα πρότυπα του ανοιχτού κόμματος αλλά με την ενεργή συμμετοχή των υπαρκτών μελών του κόμματος, του οποίου οι αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές για την ηγετική ομάδα. Από την κυβέρνηση ζητεί χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση και απευθύνει προειδοποίηση σχετικά με την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά σε τοποθετήσεις τους μέλη της Ν.Ε., “η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση για να αποφευχθεί η έξοδός μας από το ΠΑΣΟΚ και η έξοδος του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση”.

“Δεν είμαστε εδώ για να σώσουμε το κόμμα. Ο προβληματισμός μας πρέπει να είναι πώς θα σωθεί η χώρα” φέρεται να δήλωσε η Τατιάνα Βαφειάδου, ενώ ο Γιάννης Στεφάνου παρατήρησε ότι “ως έλληνες πολίτες δεν θα δεχτούμε ποτέ να παραχωρηθεί εθνική κυριαρχία. Όποιοι το επιχειρήσουν θα μας βρουν απέναντι.

Η Ελλάδα θα παραμείνει ελεύθερη”. Από την πλευρά του ο Γ. Σαρίδης τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει μία μονοδιάστατη ερμηνεία των γεγονότων, καθώς οι παθογένειες της χώρας είναι διαχρονικές και έχουν λειτουργήσει σωρευτικά και πως “εντέλει η στάση μας θα κριθεί μέσα στην κοινωνία, όπως και των οργάνων και των προσώπων αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης”.

Φ.Δ.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: