Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο σύγχρονος Ελληνοϊταλικός πόλεμος στη Βόρειο Ήπειρο

Πολιτικό σκίτσο για την 28η Οκτωβρίου

Του Παναγιώτη Μπάρκα

Θα γιορτάσουμε την επέτειο του ΟΧΙ. Με απήχηση σε όλη τη σύγχρονη ιστορία του κόσμου. Όταν η Ευρώπη ταπεινωμένη και νυσταγμένη είχε παραδοθεί κάτω από τη μπότα του φασισμού, η Ελλάδα με το αίμα των παιδιών της, μοίραζε τις πρώτες ελπίδες νίκης.

Ναι. Μια βουνοκορυφή στη αιώνια σύγκρουση στην Ήπειρο της Ελλάδας με την Ιταλία. Από τον Πύρο.

Η κάθε εποχή τα δικά της χρώματα σύγκρουσης, που σημαίνει ότι η αντιπαράθεση για τη διεκδίκηση της Ηπείρου δεν σταμάτησε ποτέ.

Σήμερα έχει τα σύγχρονα χρώματα της παγκοσμιοποίησης, της υπεροχής στον πολιτισμό, στην οικονομία.

Στην καρδιά της αντιπαράθεσης εμείς θα γιορτάσουμε και φέτος το «ΟΧΙ».
Ταυτοχρόνως, στην καρδιά του «ΟΧΙ», στο Αργυρόκαστρο, αποκορυφώνεται η βδομάδα του ιταλικού πολιτισμού.

Στην έναρξη της βδομάδας του ιταλικού πολιτισμού στο Αργυρόκαστρο παρόν και ο Ιταλός πρόξενος στην Αυλώνα. Στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου εγκαινίασε το νέο κέντρο ιταλικής γλώσσας και πολιτισμού στον ευρύτερο δυνατό χώρο του Πανεπιστημίου για τον πολιτισμό μιας τρίτης χώρας.

Στο παραδοσιακό τμήμα ιταλικής γλώσσας και ιταλικού πολιτισμού, ο Ιταλός πρόξενος και τα ιταλικά πανεπιστήμια πρόσθεσαν αρχαιολογικό εργαστήρι, εγκαινίασαν φέτος το νέο τμήμα ιστορίας και ιταλικού πολιτισμού, από πέρυσι λειτουργεί το μόνο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και αφορά τη διαχείριση του παραδοσιακού πολιτισμού της περιοχής (της Ηπείρου) από ιταλικά και αλβανικά πανεπιστήμια. Ιδού και το αρχαιολογικό εργαστήρι.

Κατά τη βδομάδα του Ιταλικού πολιτισμού τα τοπικά ΜΜΕ κουράστηκαν με ειδήσεις σε σχολεία και ιδρύματα για τις εκδηλώσεις τους αφιερωμένες στον ιταλικό πολιτισμό.

Στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, ο Ιταλός πρόξενος της Αυλώνας ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα λειτουργήσει ιταλικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο.

Στα εγκαίνια αυτά στο πανεπιστήμιο παρούσα η αφρόκρεμα της τοπικής κοινωνίας και καμιά δεκαριά αξιωματικοί του Ιταλικού στρατού.

Ήταν παρόν και υψηλόβαθμα πολιτικο-εκπαιδευτικά στελέχη της ελληνικής εθνικής ομογένειας. Χειροκροτούσαν…. Ήταν σαν να επευφημούσαν τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο για το έργο του στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου σε σχέση με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Να τον «ευγνωμονούσαν» διότι εκείνος καμαρώνει που ακύρωσε μια συμφωνία του Τμήματος Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου με το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων που συντηρούσε την παρουσία στο Αργυρόκαστρο 30 ελλήνων καθηγητών και έκανε το Τμήμα μας πρότυπο στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και στην Αλβανία. Ο ίδιος για να εκδικηθεί προσωπικά, υποβάθμισε και έκλεισε το Τμήμα εφόσον πραχτικά έχει τόσους καθηγητές όσο και φοιτητές. Συνεργάστηκε με τις αλβανικές αρχές για να κυνηγηθούν ομογενή στελέχη…

Ο ιταλικός πολιτισμός στο Αργυρόκαστρο, στους Αγίους Σαράντα, στην Κορυτσά, στο πλευρό και την υπηρεσία του αλβανικού πολιτισμού, έχει καθηλώσει και εξουδετερώσει τον γηγενή ελληνικό πολιτισμό.

Ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο θα πάει στο Βουλιαράτι για να μιλήσει στους τάφους των ελλήνων πεσόντων του έπους του σαράντα. Θα εξυμνήσει τον ηρωισμό τους υπέρ πατρίδος… Και εκείνοι θα νιώθουν στους τάφους τους την ιταλική αρχαιολογική σκαπάνη να αποσιωπάει των παραδοσιακό ελληνικό πολιτισμό ή να αναδεικνύει αυτό τον πολιτισμό ως αλβανικό, ή ιταλικό. (Στο βουθρωτό, στη Φοινίκη, στην Αδριανούπολη και τελευταία στα ορθόδοξα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία)

Παρέα του Έλληνα Γενικού Προξένου, αντί για την αφρόκρεμα της τοπικής κοινωνίας που συνοδεύει τον ιταλό Πρόξενο, θα του κάνει παρέα (σε απόσταση εντελώς) εργάτες της νύκτας. Έλληνες, οι οποίοι όντας ανίκανοι να κάνουν κάτι για την πατρίδα τους, κρυμμένοι πίσω από τον γενικό Πρόξενο και άλλους ελληνικούς παράγοντες, προσπαθούν να υπάρξουν, αφανίζοντας κάθε προσπάθεια προόδου του ελληνισμού.

Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες του ελληνισμού, αυτοί που καμαρώνουν τους Ιταλούς στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και χαίρονται που το δικό τους Τμήμα έκλεισε, θα τον τιμήσουν τον Γενικό Πρόξενο με μια πλακέτα για το έργο του, (όταν εκείνος θα καλέσει για ενότητα τους Βορειοηπειρώτες στο παράδειγμα των ηρώων του έπους του 40) … Και οι ήρωες θα καταλάβουν την ειρωνεία και θα αναστενάξουν βαθιά… Ευτυχώς δεν θα μετανιώσουν για τις θυσίες τους

Παναγιώτης Μπάρκας για το Βορειοηπειρώτη
Αργυρόκαστρο 25.10.2011.

Πηγή: Βορειοηπειρώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: