Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Αλλες τρεις Υπερ-Γαίες βρήκε το Kepler!

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εκ των τριών νέων εξωπλανητών που ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ο οποίος ίσως να είναι φιλικός απέναντι στη ζωή. Credit: (NASA)

Είναι πιθανό να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του (τον εντοπισμό εξωπλανητών) αλλά και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας όμως αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά «επίμονο» εργαλείο αφού συνεχίζει να αποκαλύπτει την ύπαρξη πλανητών στον γαλαξία μας. Το Kepler εντόπισε άλλους τρεις πλανήτες οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των Υπερ-Γαιών. Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για τρεις πλανήτες που ίσως διαθέτουν συνθήκες φιλικές για τη παρουσία της ζωής.

Η ανακάλυψη

Οι τρεις πλανήτες κινούνται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λέοντα. Το άστρο έλαβε τη κωδική ονομασία EPIC 201367065 και πρόκειται για ένα κόκκινο νάνο με μάζα 50% μικρότερη από αυτή του Ηλιου. Το μέγεθος των τριών πλανητών είναι 1,5 έως 2,1 φορές μεγαλύτερο της Γης. Είναι πιθανότατα βραχώδεις και όχι αεριώδεις όπως ο Δίας. Διαθέτουν δηλαδή τα δύο βασικά «προαπαιτούμενα» για τη παρουσία της ζωής. Είναι δηλαδή βραχώδεις και σχετικά μικροί σε μέγεθος. Ενας ακόμη κρίσιμος παράγοντας (θεωρητικά ο πιο κρίσιμος) δηλαδή αυτός της θερμοκρασίας είναι αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες. Την ανακάλυψη επιβεβαίωσε ομάδα αστρονόμων από μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια) χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη και τη Χιλή.

Οι αποστάσεις

Ο ένας από τους τρεις πλανήτες βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη, δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του, ώστε να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή και να μπορεί να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής. Οι άλλοι δύο κινούνται σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο για αυτό και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή σε μόλις 45 μέρες. Ομως σύμφωνα με τους ερευνητές αναφέρουν ότι το άστρο είναι λιγότερο θερμό από τον Ηλιο και συνεπώς οι δύο πλανήτες που βρίσκονται κοντά του δεν… ψήνονται και για αυτό υπάρχουν δυνητικά κάποιες πιθανότητες να διαθέτουν συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία κάποιων μορφών ζωής.

Το γεγονός ότι το EPIC 201367065 είναι αρκετά φωτεινό και βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση από εμάς επιτρέπει στους επιστήμονες να στρέψουν τα διαστημικά τηλεσκόπια σε αυτό με αυξημένες πιθανότητες να καταφέρουν να συλλέξουν ατμοσφαιρικά δεδομένα από τους τρεις εξωπλανήτες του συστήματος. Σε πρώτη φάση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το Hubble για την παρατήρηση των νέων εξωπλανητών. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: