Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Στο «στόχαστρο» της Δικαιοσύνης οι Κοντομηνάς, Φιλιππίδης, Παπαδόπουλος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  έπειτα από την ολοκλήρωση της πολύμηνης έρευνας των εισαγγελικών αρχών. Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται από την αστυνομία είναι πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στελέχη, καθώς και Έλληνες και Κύπριοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Μέχρι αργά το βράδυ, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων μεταξύ των οποίων το πρώην υψηλόβαθμος στέλεχος Μάριος Βαρότσης ο οποίος οδηγείται στον εισαγγελέα. Επίσης έχει εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά ο οποίος εισήχθη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, τα εντάλματα σύλληψης ανέρχονται σε 15, τα οποία εξέδωσε ο ανακριτής κατά της διαφθοράς με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, εκκρεμούσαν για ακόμη έναν πρώην διοικητή του ιδρύματος, τον Άγγελο Φιλιππίδη, και για το στέλεχος Χάρη Σιγανό.

Στο στόχαστρο βρίσκονται επίσης ο πρώην διοικητής του Τ.Τ. Κλέωνας Παπαδόπουλος, ο επιχειρηματίας Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, ο οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα το ένταλμα να μετατραπεί σε διεθνές, ενώ αναζητείται ο Κύπριος εφοπλιστής Μιχάλης Έλληνας.

Ένταλμα για παράνομες δανειοδοτήσεις έχει εκδοθεί και σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος είναι  προφυλακισμένος για άλλη υπόθεση.

Τα αδικήματα που βαρύνουν τους κατηγορούμενους στην υπόθεση περιλαμβάνουν σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απιστία, απάτη, ηθική αυτουργία και συνέργεια στα προαναφερόμενα αδικήματα, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση που χειρίζεται ο ανακριτής κ. Ανδρεάδης, αφορά έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να εντοπίστηκε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βάσει στοιχείων της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος αλλά και του υλικού της έρευνας των εισαγγελέων Διαφθοράς, ενώ ελέγχονται και δάνεια με επισφαλείς και χαριστικούς όρους που είχαν χορηγηθεί από το Ίδρυμα.

Κατά τη Δικαιοσύνη η τράπεζα ζημιώθηκε με το ποσό των επισφαλών δανειοδοτήσεων κατά 500.000.000 ευρώ. Τα δάνεια χορηγήθηκαν την περίοδο 2006-2011, ήταν ύψους 200.000.000, αλλά αφορούν και την υπόθεση Καρούζου και άλλες 10 τράπεζες για 300.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα το πόρισμα της ΤτΕ, αναφερόταν στο ποιους επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και μία από τις περιπτώσεις αφορά δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία.

Το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αφορούσε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του.

Εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Το πόρισμα της Αρχής για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών ανέφερε μεταξύ άλλων πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».

Γινόταν επίσης λόγος για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν: «Τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας», ανέφερε το πόρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχει προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων, που αφορά τόσο σε ακίνητα όσο και σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει έστω ένα μέρος των ύποπτων δανείων.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: