Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Ο αρχαίος καρχαρο...ξιφίας

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Bandiranga που πιστεύεται ότι προτιμούσε να κολυμπά και να κυνηγά πολύ κοντά στον πυθμένα. Credit: John Megahan, University of Michigan

Το παράξενο πλάσμα ζούσε πριν από 310 εκ. έτη

Θοδωρής Λαΐνας

Τα πρώτα απολιθώματα του εντοπίστηκαν το 1969 στις ΗΠΑ και έκτοτε οι ειδικοί ερίζουν για την ταυτότητα και τις συνήθειες του. Πρόκειται για ένα παράξενο στην όψη θαλάσσιο πλάσμα που ζούσε πριν από εκατοντάδες εκ. έτη και θεωρείται ένας από τους προγόνους των καρχαριών. Ομάδα ειδικών που μελέτησαν εκ νέου τα απολιθώματα θεωρούν ότι έχουν απαντήσεις που ξεκαθαρίζουν ορισμένες πτυχές της ζωής αυτού του μεγάλου ψαριού που ονομάστηκε Bandiranga.

Προσαρμοστικό

Το Bandiranga ήταν ένα καρχαριοειδές ον με ιδιαίτερα επιμηκυμένο στόμα που θυμίζει μπαστούνι του κρίκετ. Ζούσε πριν από περίπου 310 εκατομμύρια έτη και προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι υπήρχαν δύο είδη. Το ένα είδος ζούσε σε ποτάμια και πιθανώς βάλτους και το άλλο ζούσε στους ωκεανούς.

Παλαιοντολόγοι του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υποστηρίζουν τώρα ότι δεν υπήρχαν δύο είδη αλλά ένα που ζούσε κάποιες περιόδους της ζωής του σε γλυκό νερό και κάποιες άλλες σε αλμυρό.

Αν η εκτίμηση των ερευνητών επαληθευθεί θα έχουμε να κάνουμε με το αρχαιότερο εύρημα μεταναστευτικής συμπεριφοράς καρχαριών. «Ο Bandiranga αναπαραγόταν στον ωκεανό και στη συνέχεια προτιμούσε να περνά τον χρόνο του μέχρι να αναπαραχθεί ξανά σε γλυκά νερά. Κανένα είδος καρχαρία που ζει σήμερα δεν έχει ανάλογη συμπεριφορά» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση «Journal of Vertebrate Paleontology». Σύμφωνα με τους ειδικούς το μόνο είδος που ζει σήμερα και παρουσιάζει μεταναστευτικά στοιχεία κοινά με εκείνα του Bandiranga είναι ο καρχαρίας τίγρης.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: