Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Σοβαρές εξελίξεις φέρνει η καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωδικαστήριο


Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΓΚΕΛΝΤΗ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΩΓΗ ΤΟΥ τ. ΥΠΕΞ, Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

* ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ 11.900 ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΕΥΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 14 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

* ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΞ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΥ τ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ Δ. ΓΚΕΛΝΤΗ

Σοβαρές εξελίξεις φαίνεται να επιφέρει η καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για αρπαγή περιουσίας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, υπόθεση που κράτησε 18 ολόκληρα χρόνια και που στήριξε νομικά ο δικηγόρος Κατερίνης και υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Δημήτρης Γκελντής.

Διότι με την ομόφωνη απόφαση (31.206/02) που εξέδωσε στις 29-09-2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και που καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, όχι μόνο περιορίζει στην Τουρκία το δικαίωμα έφεσης (αφού ακόμη και η Τουρκάλα δικαστής που συμμετείχε στην σύνθεση του δικαστηρίου ψήφισε υπέρ της καταδίκης της Τουρκίας), αλλά ανοίγει και τον δρόμο για τις ελληνικές περιουσίες που έχει κατά καιρούς δημεύσει η Τουρκία και ανέρχονται σε 11.900 ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 14 δισ. ευρώ»!

Επιτυχία του Δ. Γκελντή με την αρωγή του Γ. Παπανδρέου

Για το θέμα αυτό ο δικηγόρος Κατερίνης Δημήτρης Γκελντής και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Πιερίας δήλωσε: «Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων, η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αδελφούς Φωκά.

Η Τουρκία το 1950 υπέγραψε και αποδέχθηκε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα, 59 χρόνια μετά, καλείται να τη σεβαστεί και να την εφαρμόσει.

Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας ευτυχώς όχι μοναχικός. Θέλω να ευχαριστήσω τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τους τέως ευρωβουλευτές του ΣΥΝ κ. Αλαβάνο και κ. Παπαδημούλη. Την ευγνωμοσύνη μου αποδίδω στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την ηθική του στήριξη. Και θέλω να πω ότι στο ΕΔΑΔ δεν διεκδικήσαμε μόνο τα δικαιώματα μας, κερδίσαμε και την αξιοπρέπεια μας».

Δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη

«Με την απόφαση αυτή κατοχυρώνεται το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ανοίγει ο δρόμος για την θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων διεκδίκησης ακίνητης περιουσίας στην Κωνσταντινούπολη». Αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ.

«Όπως και σε προηγούμενες σχετικές υποθέσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση παρενέβη ενεργά στην υπόθεση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν και που μας έχουν γνωστοποιηθεί και έχουμε παρέμβει, θα έχουμε θετικά
αποτελέσματα» κατέληξε.

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου

O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «η απόφαση του ΕΔΑΔ ενδυναμώνει το νομικο-πολιτικό υπόβαθρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού τις μετατρέπει καθολικά σε ευρωτουρκικές».

Ο κ. Λοβέρδος σχολιάζει ότι «η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει αμέσως την Κυπριακή Δημοκρατία, και θυμίζω πως και γι αυτό θα αξιολογηθεί από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2009».

Πηγή: Λευτεριά

Δεν υπάρχουν σχόλια: