Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

«Ευρωκαμπάνα» για την Τουρκία


Νέα καταδίκη της Αγκυρας για τη μη αναγνώριση δικαιωμάτων κληρονομιάς σε περιουσίες συγγενών ομογενών οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις 11.900 ακινήτων αξίας 14 δισ. ευρώ

Σε μια νέα καταδίκη κατά της Τουρκίας, που αφορά δήμευση από το τουρκικό κράτος περιουσίας Κωνσταντινουπολιτών και μη αναγνώριση δικαιωμάτων σε κληρονόμους τους που ζουν στην Ελλάδα, προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, που δημοσιεύθηκε χθες, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση από τους κληρονόμους πολλών περιουσιών Κωνσταντινουπολιτών που έχουν δημευτεί από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα μάλιστα με κάποια στοιχεία, ανέρχονται σε 11.900 ακίνητα, η αξία των οποίων υπερβαίνει ίσως και τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση του Τρίτου Τμήματος του ΕΔΑΔ, με αριθμό 31206/02, που ελήφθη ομόφωνα από τους επτά δικαστές, (ακόμα και η Τουρκάλα Ιζίλ Καράκας ψήφισε υπέρ της προσφυγής), καταδικάζει την Τουρκία για παράβαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας.

Η υπόθεση αφορά τη διεκδίκηση μιας κτηματικής περιουσίας που περιλαμβάνει τρία ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη, από τα αδέλφια μιας Πολίτισσας που πέθανε το 2000 και τους άφησε κληρονόμους της.

Σύμφωνα με την απόφαση, δίνεται προθεσμία τριών μηνών στην τουρκική κυβέρνηση να απαντήσει στο Δικαστήριο αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης.

Ο δικαστικός αγώνας των αδελφών Ιωάννη και Ευάγγελου Φωκά, που ζουν στην Κατερίνη, ξεκίνησε 18 χρόνια πριν, το 1991, όταν η αδελφή τους, Πολυξένη Φωκά Πιστικά, οδηγήθηκε στο ψυχιατρικό τμήμα του Ιδρύματος Βαλουκλή και ορίστηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ως διαχειριστής της περιουσίας της. Τα δύο αδέλφια προσπάθησαν να αποδείξουν τη συγγενική τους σχέση με την αδελφή τους ώστε να διορίσουν επίτροπο, χωρίς να το καταφέρουν.

Η Πολυξένη Πιστικά (είχε υιοθετηθεί το 1954 από τους επιφανείς Κωνσταντινουπολίτες Απόστολο και Ελισάβετ Πιστικά) απεβίωσε το 2000 και η Τουρκία κατέσχεσε την περιουσία της, κατ εφαρμογήν «μυστικών» διατάξεων του 1964, σύμφωνα με τις οποίες φυσικά πρόσωπα με ελληνική ιθαγένεια δεν έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν περιουσίες στην Τουρκία.

Αφού εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα, τα δύο αδέλφια κατέθεσαν προσφυγή το 2002 στο ΕΔΑΔ, ζητώντας αποζημίωση 19 εκατομμυρίων ευρώ για τη στέρηση χρήσης των τριών ακινήτων. Ομάδα νομικών, αποτελούμενη από τον δικηγόρο Κατερίνης Δημ. Γκελντή, τον Κύπριο Αχ. Δημητριάδη (δικηγόρος της υπόθεσης Λουιζίδου) και τον Τούρκο Οκάν Χεμνσινλίογλου, πέτυχε στο μεσοδιάστημα την καταδίκη της Τουρκίας σε δύο Ευρωπαϊκές Επιτροπές (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αναφορών), ενώ σημαντική συνεισφορά είχαν Ελληνες ευρωβουλευτές και πρώην υπουργοί Εξωτερικών που ενημερώθηκαν για την υπόθεση, όπως ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

Δικαίωση

Για δικαίωση των αδελφών Φωκά έπειτα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων έκανε λόγο ο δικηγόρος Δ. Γκελντής, τονίζοντας πως η Τουρκία καλείται να σεβαστεί και να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 59 χρόνια μετά την υπογραφή της.

Η απόφαση της ΕΔΑΔ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εν όψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο σχετικά με την εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: