Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

«Αδειασμα» και έκρηξη Μητσοτάκη


Εσωκομματικός «πόλεμος» ξέσπασε χθες στη ΝΔ με αφορμή τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του κόμματος στο νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων δασών της Αττικής, καθώς αν και το είχε υπερψηφίσει στην επιτροπή της Βουλής, χθες κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια άλλαξε την επίσημη γραμμή της, στρεφόμενη κατά του σχεδίου νόμου της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

Η αλλαγή στάσης ερμηνεύεται ως «άδειασμα» προς τον τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ δείχνει τη «Βαβέλ» απόψεων που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «στροφή» της ΝΔ προκάλεσε την έκρηξη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έβαλε κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλου.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ανέφερε: «Eμένα η στάση μου είναι καθαρή. Ναι επί της αρχής, σωστές οι διατάξεις, έστω και αν είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητος». Στο ερώτημα «ποια είναι η στάση της ΝΔ» απάντησε: «Ρωτήστε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Καλά θα κάνει να έρχεται να ρωτάει και μας τι θα κάνει. Και όχι με ύφος χιλίων καρδιναλίων να βγαίνει και να μιλάει».

Ο Κ. Μαρκόπουλος απέδωσε την αλλαγή στάσης του κόμματός του στο γεγονός ότι η υπουργός δεν έκανε τις αλλαγές στα άρθρα 1 και 9 (απαγόρευση της οικοδόμησης ακόμη και στα εντός σχεδίου καμένα και αυστηρότερος ορισμός της έννοιας του δάσους), όπως είχε δεσμευτεί στην επιτροπή. «Δεν έγιναν... Τι θα κάναμε, θα ξαναψηφίζαμε; Αυτά δεν είναι σχέδια νόμου, είναι ασκήσεις επί χάρτου» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο η ΝΔ να επιστρέψει στην αρχική θέση της αν γίνουν οι αλλαγές.

Νωρίτερα, οι Κ. Κιλτίδης και Γ. Ιωαννίδης, που πρόσκεινται στην Ντ. Μπακογιάννη, είχαν δηλώσει ανοιχτά πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, πηγαίνοντας «κόντρα» στην άποψη του τομεάρχη τους.

Το γεγονός ότι η ΝΔ έχει μπλέξει τις... γραμμές της φαίνεται και από την πρόθεση του Κ. Κιλτίδη να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας, χωρίς να το γνωρίζει το κόμμα του. Τελικά, δεν το έπραξε.

Στην ομιλία της η Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι εφεξής κάθε περιοχή που πλήττεται από πυρκαγιά θα κηρύσσεται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται κατά προτεραιότητα ο δασικός χάρτης. Το νομοσχέδιο καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει «παρών».

Κ. Μητσοτάκης: Εμένα η στάση μου είναι καθαρή για το νομοσχέδιο... Ρωτήστε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη στάση της ΝΔ...

Κ. Μαρκόπουλος: Απέδωσε την αλλαγή στάσης της ΝΔ στο ότι δεν έγιναν αλλαγές από την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου

Κ. Κιλτίδης: Οπως και ο Γ. Ιωαννίδης, δήλωσε ανοιχτά πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο «κόντρα» στην άποψη του τομεάρχη τους Κ. Μητσοτάκη

Λ. Γαλανός

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: