Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Το λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά της Θεσσαλονίκης


ΑΝΟΙΓΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Ολοκληρώθηκε η προβολή των αντικειμένων, ενώ ο επισκέπτης θα κάνει ένα πλήρες ταξίδι στο χθες αναπολώντας μνήμες…

Παλιά επαγγέλματα όπως διασώθηκαν, εργαλεία γεωργοκτηνοτροφίας, αυθεντικά μέρη του σπιτιού, αλλά και το παραδοσιακό σχολειό, κειμήλια θρησκευτικών παραδόσεων αποκτούν τους δικούς τους συμβολισμούς

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Από τον Μάρτιο και μετά γίνεται προσπάθεια ν’ ανοίξει για το κοινό το λαογραφικό μουσείο της Ξυλαγανής το οποίο διαθέτει ένα απίστευτο πλούτο υλικού χάρις στις προσπάθειες δεκαετιών της Σουλτάνας Πολυτσάκη-Παπαδημητρίου να συλλέγει να διασωθεί και να συντηρηθεί όλο αυτό το υλικό που πλέον στις προθήκες και την τοποθέτησή του αναδεικνύει τον πολιτισμό που είχαν οι παρελθούσες γενιές της ευρύτερης περιοχής.

Το μουσείο αυτό όπως θα πει ο Κώστας Κατσιμίγας που το περιβάλλει με ιδιαίτερη αγάπη είναι το δεύτερο σε μέγεθος μετά της Θεσσαλονίκης, ενώ το γεγονός ότι στεγάζεται στον παλιό μύλο περιουσία του λαογραφικού πολιτιστικού συλλόγου Ξυλαγανής το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό.

Πάντως στην χθεσινή γενική συνέλευση του συλλόγου ήταν και η αφορμή για την παρουσίαση του μουσείου που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί στο νομάρχη κ. Γιαννακίδη, ενώ από την πλευρά του και ο δήμαρχος Μαρώνειας αναφερόμενος σχετικά τόνισε ότι θα αποτελεί στοιχείο προβολής όχι μόνο του δήμου Μαρώνειας, αλλά σημείο αναφοράς του νομού μας.

«Θα το έχουμε σαν σημαία, να το προσέχουμε όλοι μας και αυτοί ιδίως που το αγάπησαν γιατί το δούλεψαν πιο πολύ από εμάς, δίπλα τους να τελειώνει επιτέλους και να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Εγώ εύχομαι σε όλους σας, χρόνια πολλά, καλή χρονιά και πάνω από όλα να είμαστε όλοι εδώ του χρόνου», θα πει ο κ. Παπανικολάου.


Πολύ ανθρώπινη και περιγραφική ήταν η παρέμβαση της κ. Πολυτσάκη που εργάσθηκε όσο κανένας για την υλοποίηση του ονείρου αυτού που με προσωπικά έξοδα επιμονή και υπομονή συνέλεξε το υλικό που μιλώντας για το μουσείο ανέφερε χαρακτηριστικά: «το μουσείο, αν ήταν παιδάκι, θα ήταν σε ηλικία που αρχίζει να μιλάει, θα το δείτε ήδη, παρόλο που δεν γράφουμε πουθενά, ούτε σε χώρο, ούτε σε αντικείμενα, ούτε σε φωτογραφίες, τίποτα, αυτά θα γίνουν από εδώ και πέρα θα δείτε ότι πραγματικά το μουσείο αυτό, πέραν ότι πρόκειται για ένα υποδειγματικό λαογραφικό μουσείο και όχι μόνο τοπικό, άρχισε πλέον να μιλάει και έχει να πει πάρα πολλά».

Ο νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης ήταν από τους πρώτους που είδαν την τελειωμένη ολοκληρωμένη φάση του μουσείου φωτογραφήθηκε με τους πρωτεργάτες του δίνοντας τα συγχαρητήρια στο σύλλογο και ιδιαιτέρως στην Σουλτάνα Πολυτσάκη-Παπαδημητρίου και τον σύζυγό της Σωτήρη.


Αξιόλογο είναι και το κομμάτι του αλευρόμυλου που δεν πειράχτηκε, δεν χρησιμοποιείται σαν μουσειακός χώρος, αλλά απλά είναι ένας βιομηχανικός χώρος, όπου προβάλλονται τα μηχανήματα στην εποχή του, δεν μπαίνουν άλλα εκθέματα, ενώ μετά ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που αποτυπώνει όλες τις ενότητες της ζωής όπως καθημερινότητα στο σπίτι, γεωργοκτηνοτροφία, παλιά επαγγέλματα που έσβησαν, θρησκεία, εκπαίδευση κλπ.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: