Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

Οι 'Τρωάδες' του Ευριπίδη, από το Θέατρο Γέννεσις, στην Αρναία


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το κορυφαίο έργο ‘’ΤΡΩΑΔΕΣ’ του Ευριπίδη, από το Θέατρο ΓΕΝΝΕΣΙΣ, παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ., η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ο Δήμος Αριστοτέλη και η Πολιτιστική Εταιρία Αρναίας , την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 21:00 στο αύλειο χώρο του Λυκείου Αρναίας Δήμου Αριστοτέλη.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Από το 415πχ που ο Ευριπίδης έγραψε τις ‘Τρωάδες’ μέχρι σήμερα το 2013 η ανθρωπότητα παρακολουθεί με τρόμο και αγανάκτηση άδικους και βρώμικους πολέμους που εξαπολύουν οι ισχυροί του κόσμου εναντίον μικρών και αδύναμων λαών, με γνώμονα τα συμφέροντά τους.

Η γενοκτονία, η προσφυγιά, ο τρόμος μπροστά στην ατίμωση και στην χαμένη ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ο βαθύς σπαραγμός της απώλειας των αγαπημένων, το ανήμπορο μίσος για την εξουσία του κατακτητή που γλιτώνει με θρασύτητα από κάθε δικαιοσύνη, όλα αυτά συνθέτουν όχι μόνον την ιστορία της άλωσης της Τροίας, όπως μας την περιγράφει ο Ευριπίδης, αλλά την ιστορία κάθε άδικου πολέμου που βιώνουμε ως τις μέρες μας. Από τη Γάζα ως τη Βαγδάτη και από το Βιετνάμ ως τα πρόσφατα γεγονότα και τις αναταραχές στις χώρες της Μεσογείου και του Αραβικού κόσμου, ο πόνος είναι ο ίδιος.Αυτό τον πόνο, αυτή την οδύνη η παράσταση την εκφράζει με εικόνες σημερινές, με ήχους, μουσικές και τραγούδια από τις παραδόσεις λαών που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου, μανάδων που θρήνησαν πάνω από αιματοβαμμένα κορμιά παιδιών και αντρών αγαπημένων. Και ο χορός που αποτελείται από γυναίκες της Τροίας, είναι στην πραγματικότητα γυναίκες του Ιράν, της Σερβίας, της Παλαιστίνης, γυναίκες-θύματα απ’όλο τον κόσμο. Δεν θέλαμε να κάνουμε άλλη μια παράσταση που ο εφησυχασμένος θεατής θα ‘απολαύσει’, αλλά στόχος μας είναι ο κάθε θεατής μας να συγκλονιστεί, να προβληματιστεί και να νιώσει ότι όλα αυτά που γίνονται, έστω και μακριά απ’ αυτόν, πρέπει να τον αφορούν. Κανείς δεν μπορεί πια να κοιμάται ήσυχος… Ήδη ο οικονομικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει τα κέντρα εξουσίας, αφήνει πίσω του θύματα, όχι τόσο τραγικά ορατά, αλλά που δεν παύουν να είναι ανθρώπινα πλάσματα με κατακερματισμένη αξιοπρέπεια και ζωή.

Ελεύθερη Απόδοση – Σκηνοθεσία: Αλέξης Μίγκας
Σκηνικά : Γιώργος Ελεήμων
Κοστούμια: Μαριλένα Μπιντεβίνου
Μουσική: Σούλης Λιάκο

Δ Ι Α Ν Ο Μ Η
με σειρά εμφάνισης
Ποσειδώνας: Άγγελος Ρούσσος
θηνά: Έλενα Κουγιουμτζή
Εκάβη: Αγγελική Φουντούκη
Ταλθύβιος: Κώστας Αβραμίδης
Κασσάνδρα: Μαρία Μπουνάτσου
Ανδρομάχη: Μαρία Ρωμανού
Αστυάνακτας: Ιωάννης Κούκος- Άλκης Κουτσοχέρας
Μενέλαος: Γιάννης Σιώπης
Ελένη: Κωνσταντίνα Θεοφάνους
Γυναίκες της Τροίας
Μαρία Ρωμανού, Δήμητρα Αντωνιάδου, Μαρία Μπουνάτσου
Κωνσταντίνα Θεοφάνους, Έλενα Κουγιουμτζή, Θεανώ Ιωαννίδου, Ευθυμία-Μαρία Δανιηλίδου
Στρατιώτες
Γιώργος Τούλης, Άγγελος Ρούσσος

Στην ηχογράφηση λύρα παίζει ο Ματθαίος Τσαχουρίδης

Φωτογραφίες: Γιάννης Καλλιαρέκος
Ηλεκτρολόγος: Παύλος Μαρνασίδης
Ηχολήπτης : Βασίλης Τούλης

Συντονισμός Παραγωγής: Γιώργος Τούλης

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: