Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Σεβαστούπολη: Η ρωσική σημαία κυματίζει στη ναυτική βάση της Ουκρανίας

Εισβολή στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα έκαναν φιλορώσοι απο τις λεγόμενες «ομάδες άμυνας», υψώνοντας τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 Ένας από τους αξιωματικούς εντός της βάσης δήλωσε στον ανταποκριτή του BBC ότι ομάδα 200 ατόμων έσπασε τις πύλες και μπήκε στη βάση. Ο επικεφαλής αξιωματικός ανέλαβε να διαπραγματευθεί μαζί τους.

Λίγο αργότερα, ομάδα ουκρανών στρατιωτικών εγκατέλειπαν τη βάση. Δεν αναφέρθηκαν επεισόδια.

«Ήταν άοπλοι για αυτό και δεν έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών» δήλωσε στο AFP ουκρανός αξιωματικός.


Ρώσοι στρατιώτες, χωρίς διακριτικά, έξω από την ναυτική βάση

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι παρά το γεγονός ότι από το Κίεβο έχουν έρθει σαφείς εντολές για τη χρήση όπλων σε τέτοιες περιπτώσεις, «εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Οι Αρχές στην Κριμαία έχουν καλέσει όλους τους Ουκρανούς να αποχωρήσουν από τις βάσεις, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και τις αποφάσεις του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ουκρανίας κάλεσε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να στείλει τον μεταβατικό υπουργό Αμυνας στην περιοχή για να λύσει το ζήτημα.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας ξεκαθάρισε ότι κανείς υπουργός της Ουκρανίας δεν πρόκειται να γίνει δεκτός στην χερσόνησο.

Εν τω μεταξύ το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας επικύρωσε ομόφωνα τη συνθήκη για την ένταξη της Κριμαίας στη ρωσική επικράτεια.

«Η συνθήκη είναι σύννομη με το Σύνταγμα» δήλωσε ο πρόεδρος Βαλέρι Ζόρκιν.

Εγκαίνια Ψυχρού Πολέμου

Η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας με φόντο την Κριμαία μόλις άρχισε, ενώ ήδη ένας ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του σε θερμό επεισόδιο στη Συμφερούπολη.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στη διάρκεια της οποίας τον προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις θα έχουν συνέπειες.

Μετά την επικοινωνία, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Οι πολίτες της Δημοκρατίας της Κριμαίας έκαναν τη δημοκρατική τους επιλογή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ρωσία σέβεται και αποδέχεται.

Πηγή: TheInsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: