Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Το Συμβούλιο Μουσείων αποφασίζει για το μέλλον της Μικρής Δοξιπάρας Θράκης


ΚΑΡΚΙΝΟΒΑΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2003

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Οκταμελής αποστολή του Συμβουλίου Μουσείων και μηχανικών αρχιτεκτόνων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης, όπου θα ληφθεί η απόφαση για το μουσείο

Επειδή το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, το Νοέμβριο του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου


Την επίσκεψη μελών του Συμβουλίου Μουσείων και μηχανικών αρχιτεκτόνων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού, δέχτηκε πρόσφατα ο αρχαιολογικός χώρος της Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης στον Έβρο. Αντικείμενο της επίσκεψης είναι το μουσείο που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί εκεί για την προστασία των εντυπωσιακών και σπάνιων εκθεμάτων, όμως καθυστερεί, συγκεκριμένα καρκινοβατεί από το 2003, οπότε και έγινε γνωστή για πρώτη φορά η αναγκαιότητα του έργου και φαίνεται να έχει κολλήσει σε ζητήματα τεχνικής φύσης. Η παρουσία των οκτώ μελών του συμβουλίου μπορεί να είχε υπηρεσιακό χαρακτήρα, όμως συνδέεται άμεσα με το μέλλον του έργου και φυσικά τη συνολική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Η ανασκαφή στο χώρο άρχισε το 2000 και ολοκληρώθηκε το 2004. Στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών. Η περιοχή ανήκει σήμερα στο Δήμο Κυπρίνου και βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα. Με την ανασκαφή εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον άλλο κόσμο, όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια κ.ά.


Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2003

Επειδή το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, το Νοέμβριο του 2003, τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου. Φορέας υλοποίησης της δημιουργίας του εκθεσιακού χώρου είναι το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού) και οι πιστώσεις θα προέλθουν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του έργου «Έρευνα, προστασία, ανάδειξη ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης Νομού Έβρου» που είναι υπεύθυνη για την πορεία και την ολοκλήρωση του έργου είναι ο Διαμαντής Τριαντάφυλλος, επίτιμος έφορος των Αρχαιοτήτων.


Η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί και το έργο συνεχίζεται με τη συντήρηση των αμαξών και των κτερισμάτων. Για να διατηρηθεί η ανασκαφική εικόνα των ευρημάτων, η οποία εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες, αποφασίστηκε η τρισδιάστατη σάρωση καύσεων, αμαξών και αλόγων και η κατασκευή πιστών αντιγράφων σε φυσικό μέγεθος. Με βάση τα δεδομένα της σάρωσης και με τη χρήση ειδικού λογισμικού, κατασκευάστηκαν σε τρισδιάστατο εκτυπωτή με ειδική σκόνη, ρητίνες και κόλλες τμήματα αντιγράφων τριών αμαξών, τα οποία σε δεύτερη φάση ενώνονται μεταξύ τους και επιχρωματίζονται με το χέρι για να πάρουν τα χρώματα του χώματος, του χαλκού και του σιδήρου.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του μουσειακού χώρου τα αντίγραφα αυτά θα τοποθετηθούν στις αντίστοιχες θέσεις, ενώ τα πρωτότυπα μετά τη συντήρηση και συγκόλλησή τους, θα εκτίθενται δίπλα σε ειδικές προθήκες. Θα γίνουν επίσης ανασυνθέσεις αμαξών, σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα. Η έκθεση θα πλαισιώνεται με πλούσιο εποπτικό υλικό, το οποίο θα βοηθάει τον επισκέπτη να μεταφερθεί στην εποχή κατασκευής του τύμβου και να γνωρίσει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, ειδικότερα δε τις δοξασίες και τα έθιμα που είχαν για το θάνατο.

Η αρχιτεκτονική πρόταση για την κατασκευή εκθεσιακού χώρου και την ανακατασκευή του τύμβου έχει ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η επίμαχη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, οπότε και ελπίζουμε σε ευχάριστα νέα για την εξέλιξη του έργου στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο της Θράκης.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: