Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Χαλκιδική: Αναβιώνει το έθιμο της «καμήλας»


«Απόψε μας κλέψαν τη Μανιώ τρεις τούρκοι Αρβανιτάδες», λέει το τραγούδι, με το οποίο ξεκινά στη Γαλάτιστα, την ημέρα των Φώτων, η αναβίωση του εθίμου της «καμήλας», που έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και περιγράφει μια ιστορία αγάπης.

Ο αγαπημένος της όμορφης Μανιώς είναι αποφασισμένος να την πάρει πίσω. Έτσι σκαρφίζεται την ιδέα να φτιάξει ένα ομοίωμα καμήλας, στο οποίο μπαίνει ο ίδιος και οι φίλοι του. Η καμήλα και το «περιεχόμενό» της φτάνουν στον τούρκικο μαχαλά και οι νέοι από τη Γαλάτιστα κερνούν κρασί και ρακί τους φρουρούς που κρατούν τη Μανιώ.

Οι φρουροί μεθούν κι αφήνουν αφύλακτο το σπίτι, όπου βρίσκεται η νεαρή κοπέλα. Οι Γαλατσάνοι ελευθερώνουν τη Μανιώ, την κρύβουν στην καμήλα και τη φέρνουν πίσω. Κανονίζουν, μάλιστα, να γίνει γρήγορα ο γάμος του ζευγαριού κι έτσι την επομένη, του Αη Γιάννη, νταούλια και ζουρνάδες βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν όλοι τα ευχάριστα.

Την ιστορία διηγείται η Γραμματέας του Συλλόγου Γυναικών Γαλάτιστας, Αντιγόνη Βαλασίδου, η οποία δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι προσωπικές της μνήμες από την αναβίωση του εθίμου φτάνουν στην παιδική της ηλικία. «Θυμάμαι μια μεγάλη γιορτή, στην οποία συμμετείχαν όλοι, μεγαλύτεροι και μικρότεροι.

Οι καβαλάρηδες, τότε που ξεκινούσαν πρώτοι το χορό, κουβαλούσαν τους κουμπαράδες, γυρνούσαν τα σπίτια και ζητούσαν χρήματα. Κάποιοι απ' αυτούς ανέβαιναν στην καμήλα για να φτάσουν στα μπαλκόνια των σπιτιών και να κλέψουν τα λουκάνικα, που ήταν κρεμασμένα. Την επομένη, στην αναβίωση του εθίμου της νύφης και του γαμπρού', τρεις άνδρες ντύνονταν νύφη, γαμπρός και κουμπάρος. Το ζευγάρι χόρευε και ο κουμπάρος μοίραζε μπομπονιέρες στους περαστικούς», περιγράφει.

Το ίδιο δρώμενο διοργανώνουν και φέτος η κοινότητα Γαλάτιστας, ο Σύλλογος Γυναικών Γαλάτιστας και όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι της περιοχής (Ιππικός Όμιλος, Σύλλογος Τέχνης, Αθλητικός Όμιλος, Αθλητικός και Εμπορικός Σύλλογος). Οι προετοιμασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ανήμερα των Θεοφανίων και μετά την εκκλησία, τα νταούλια και οι ζουρνάδες θα βγουν στους δρόμους, δίνοντας το σήμα να ξεκινήσει η γιορτή.

Θα ακολουθήσει η έξοδος της καμήλας, της Μανιώς, του αγαπητικού της και των φίλων τους. Οι γυναίκες του Συλλόγου θα προσφέρουν όπως πάντα πίτες και παραδοσιακά εδέσματα στους κατοίκους και τους επισκέπτες, ενώ την ίδια ώρα, στις ψησταριές που θα στήσουν οι Σύλλογοι, θα ψήνονται λουκάνικα και παϊδάκια. Κρασί και ρετσίνα θα ρέουν άφθονα, έτοιμα να κάνουν τους πάντες να ευθυμήσουν.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: