Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ι.Μ.Ε Οι αρχαίοι Θράκες δεν ήσαν… Έλληνες, αλλά εξελληνίστηκαν!

Μετά τους Σκοπιανούς με τη «Μακεδονία» τους, υπάρχει κίνδυνος να έχουμε κάποιους άλλους με τη «Θράκη» τους, καθώς η ελληνική αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε ότι οι αρχαίοι Θράκες δεν ήσαν… Έλληνες, αλλά εξελληνίστηκαν!

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε από δελτίο Τύπου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το Ι.Μ.Ε. στο πλαίσιο των οραμάτων του για διάσωση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες στη θέση Χάλκα Μπουνάρ (Ηalka Bunar) στην Κεντρική Βουλγαρία (excavations.ime.gr). Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σύναψης πενταετούς συμφωνίας με την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας και ειδικότερα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της (ΝΑΙΜ-BAS) και είχε στόχο τη μελέτη της περιοχής στην οποία κατά την αρχαιότητα εξαπλώνονταν οι Οδρύσαι Θράκες.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι έρευνες και οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από αποστολή του Ι.Μ.Ε. με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας δρ. Αθανάσιο Σίδερη και διήρκησαν από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου» και σημειώνεται:

«Τα πορίσματα των ερευνών φώτισαν μια ακόμα πλευρά των σχέσεων των αρχαίων Ελλήνων και των Οδρυσών Θρακών, τον πλέον εξελληνισμένο από τους γειτονικούς λαούς των Ελλήνων, πέρα από τις ήδη γνωστές αποικίες στα παράλια του Εύξεινου Πόντου».

Δηλαδή, για να έχουν σχέσεις οι Οδρύσαι Θράκες με τους αρχαίους Έλληνες, άρα δεν ήσαν Έλληνες! Πόσο μάλλον αν θεωρούνται και εξελληνισμένο φύλο…

Άξιο το έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και μεγάλη η προσφορά του στο Έθνος, αλλά αυτό το περί Θράκης, σε μία εποχή που έχουμε τα περί Μακεδονίας, ίσως δημιουργήσει κάποιες κακοήθεις και ανιστόρητες αμφισβητήσεις…

ΔEΛTIO TYΠOY

Ανακαλύπτοντας τη Χάλκα Μπουνάρ

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού πραγματοποιεί αρχαιολογική ανασκαφή στη Βουλγαρία

Το Ίδρυμα Mείζονος Ελληνισμού, με συνέπεια στο όραμά του για διάσωση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες στη θέση Χάλκα Μπουνάρ (Ηalka Bunar) στην Κεντρική Βουλγαρία (excavations.ime.gr). Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σύναψης πενταετούς συμφωνίας με την Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας και ειδικότερα με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της (ΝΑΙΜ-BAS) και είχε στόχο τη μελέτη της περιοχής στην οποία κατά την Αρχαιότητα εξαπλώνονταν οι Οδρύσαι Θράκες.

Οι έρευνες και οι ανασκαφικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν από αποστολή του ΙΜΕ με επικεφαλής τον προϊστάμενο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας δρ. Αθανάσιο Σίδερη και διήρκησαν από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου 2009.

Τα πορίσματα των ερευνών φώτισαν μια ακόμα πλευρά των σχέσεων των αρχαίων Ελλήνων και των Οδρυσών Θρακών, τον πλέον εξελληνισμένο από τους γειτονικούς λαούς των Ελλήνων, πέρα από τις ήδη γνωστές αποικίες στα παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Παρόλο που η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο, τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της φετινής ανασκαφικής περιόδου προσφέρουν τη βεβαιότητα ότι η περιοχή κατοικήθηκε ήδη από τη Νεολιθική περίοδο, καθώς ήρθε στο φως μια οικία της Μέσης Νεολιθικής περιόδου με πλούσια κεραμικά ευρήματα (5500-5200 π.Χ.).

Στα Ελληνιστικά χρόνια η εγκατάσταση στη Χάλκα Μπουνάρ ήλεγχε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και πιθανόν αποτελούσε εμπορικό σταθμό. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται μεταλλικά εργαλεία, χάλκινες πόρπες, πληθώρα οστράκων από εισηγμένα ελληνικά αλλά και ντόπια αγγεία, υφαντικά βάρη και αγαλματίδια. Από τα ευρήματα συνάγεται ότι στην περιοχή υπήρξε έντονη βιοτεχνική, οικιστική και λατρευτική δραστηριότητα.

Την ανασκαφή επισκέφθηκαν επιφανή μέλη της βουλγαρικής αρχαιολογικής κοινότητας. Η συνεργασία μεταξύ ΙΜΕ και Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας αποτελεί σημαντική επένδυση στον τομέα του πολιτισμού και της ιστορίας και ενθαρρύνει τη στενότερη συνεργασία της ελληνικής και της βουλγαρικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ανασκαφικό έργο πρόκειται να συνεχιστεί, στοχεύοντας στην καλύτερη κατανόηση της ελληνικής παρουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr)

Πηγή: Ixnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: