Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Το 1821 ζωντανεύει στην Τρίπολη

Μέρος της στολής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Σπάνια αντικείμενα της ελληνικής Επανάστασης, μεταξύ των οποίων και το Ιερό Ευαγγέλιο στο οποίο ορκίστηκε η Εθνοσυνέλευση για την έναρξη του Αγώνα του ’21 και εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό, παρουσιάζονται σε μια μοναδική έκθεση που διοργανώνεται στην Τρίπολη.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 190ή επέτειο της άλωσης της Τρίπολης φιλοξενείται στην αρκαδική πρωτεύουσα η έκθεση ιστορικών κειμηλίων και παραδοσιακών φορεσιών, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, εκτός από το Ιερό Ευαγγέλιο, το νεκρικό εκμαγείο και μέρος της στολής του Γέρου του Μοριά, το τάσι του Νικηταρά καθώς και κουμπούρια και στολές που φορούσαν οι ήρωες του '21.


Πρόκειται για ένα μοναδικό «ταξίδι» στην Ιστορία που θα προκαλέσει δέος και συγκίνηση στον επισκέπτη, ενώ θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του από την αρχή μέχρι το τέλος της περιήγησής του.

Στην είσοδο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, όπου φιλοξενείται η μοναδική αυτή έκθεση, υπάρχει κατάλογος 4.000 Αρκάδων αγωνιστών του 1821 και ο επισκέπτης θα μπορεί να δει κειμήλια και ιστορικά έγγραφα που διαθέτει ο δήμος της Τρίπολης, πολεμικά κειμήλια από την κειμηλιοθήκη του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τριπόλεως καθώς και το Ιερό Ευαγγέλιο πάνω στο οποίο ορκίστηκαν τον Μάιο του 1821 τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης των Καλτεζών. Την άδεια έκθεσης των συγκεκριμένων κειμηλίων παραχώρησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος.

Παράλληλα, υπάρχουν ιστορικής αξίας απεικονίσεις του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά, το νεκρικό εκμαγείο του Κολοκοτρώνη και μέρος της στολής του, όλα τους έργα που διέθεσε για την έκθεση ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, ιδρυτής του Αρκαδικού Μουσείου Εργου Τέχνης και Ιστορίας που έχει την έδρα του στο συγκρότημα Δρυάδες στο Λεβίδι Αρκαδίας.

Το Ιερό Ευαγγέλιο πάνω στο οποίο ορκίστηκαν όσοι συμμετείχαν στην Εθνοσυνέλευση των Καλτεζών

Εκπληκτικές είναι οι είκοσι τέσσερις λιθογραφίες των έργων του Παναγιώτη Ζωγράφου που εικονογράφησε τις μεγάλες στιγμές του Αγώνα ακολουθώντας τις οδηγίες του Μακρυγιάννη, χαρακτικά με προσωπογραφίες αγωνιστών που φιλοτέχνησε το 1827 ο Δανός Ανταμ Φρίντελ και το τάσι του Νικηταρά, έργα προερχόμενα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που εδρεύει στην Παλαιά Βουλή. Τέλος, παραδοσιακές φορεσιές, παλαιότυπα από τον 15ο ώς τον 19ο αιώνα και άρματα της Επανάστασης εκτίθενται από την ιδιωτική συλλογή του Χρήστου Κατσαμπάνη.

Οπως είπε στην «Espresso» ο δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης, «φέτος για πρώτη φορά η δημοτική αρχή εκθέτει στην Τρίπολη, στον χώρο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που συντέλεσαν αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση του Αγώνα του '21 και στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, ιστορικά κειμήλια, πίνακες και χαρακτικά του Αγώνα καθώς και παραδοσιακές φορεσιές της πατρίδας.

Καλούμε λοιπόν όλους τους πολίτες να επισκεφθούν την έκθεση, γιατί το όραμα και η παρακαταθήκη των πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανατροπή της σημερινής ζοφερής κατάστασης».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: