Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μαυροράχη: Μολυσμένα νερά διαρρέουν από τον ΧΥΤΑ


Καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου “Φίλοι της Γης” για μόλυνση καλλιεργειών.


Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

Τον κίνδυνο να μολυνθεί άμεσα αντιμετωπίζει ο υδροφόρος ορίζοντας στην περιοχή γύρω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, όπου αναπτύσσονται εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών. Κάτοικοι και περιβαλλοντικοί φορείς διαπίστωσαν προ ημερών ότι στον περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ απορρέουν δύσοσμα πορτοκαλί αφρίζοντα νερά, που καταλήγουν σε μικρό κανάλι, το οποίο αρδεύει δενδροκομικές και άλλες καλλιέργειες και ενώνεται με τον ποταμό Μπογδάνα. 

Η άτυπη αυτοψία των κατοίκων ήταν αρκετή για να σημάνει συναγερμός στην τοπική κοινωνία, που ουδέποτε συναίνεσε στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και αντιτίθεται στην κατασκευή εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων.


Τα μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου “Φίλοι της Γης” επισκέφθηκαν και φωτογράφισαν τον χώρο, όπου φαίνεται ότι υπάρχει μόλυνση, πέριξ του ΧΥΤΑ. Το υλικό που συνέλεξαν το κατέθεσαν ήδη στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αρχίσει η έρευνα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μέλους του συλλόγου Κώστα Κυνηγού, η επίσκεψη του κλιμακίου έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στον εξωτερικό χώρο του ΧΥΤΑ, όπου διαπίστωσαν ότι απορρέουν πορτοκαλί αφρίζοντα και έντονα δύσοσμα νερά από το σημείο εκροής των όμβριων υδάτων, παρότι στην περιοχή δεν σημειώθηκαν βροχοπτώσεις. “Η εικόνα είναι τραγική. Ο περιβάλλων χώρος είναι πολύ βρόμικος, γεμάτος σκουπίδια και σακούλες, μέσα κι έξω από το ρυάκι, ενώ μέσα στον ΧΥΤΑ περιφέρονται κοπάδια σκυλιών”, τονίζουν σε επιστολή τους τα μέλη του συλλόγου. Μάλιστα, ο κ. Κυνηγός επισημαίνει ότι αυτά τα νερά που ρέουν συνεχώς εδώ και πολλές μέρες, 24 ώρες το 24ωρο, υπάρχει φόβος να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, όπου αναπτύσσονται αγροτικές καλλιέργειες.  

Ευθύνες για κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ

Οι περιβαλλοντικοί φορείς της περιοχής πέριξ της Μαυροράχης καταλογίζουν ευθύνες στη διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, λέγοντας ότι “μόλις τρία χρόνια λειτουργεί το ‘υπερσύγχρονο’ έργο, και τα αποτελέσματα της ‘προστατευτικής’ του δράσης στο περιβάλλον είναι ήδη ορατά”.

Τα νερά αυτά, όπως καταγγέλλουν “Οι Φίλοι της Γης”, διοχετεύονται στο κανάλι που βρίσκεται κάτω από τον ΧΥΤΑ, το οποίο αρδεύει αγροτικές και δενδροκομικές καλλιέργειες, ενώ ενώνεται με τον ποταμό Μπογδάνα και καταλήγει στην πολύπαθη λίμνη Κορώνεια.

“Πρόκειται για υπεύθυνους-ανεύθυνους, που διατυμπανίζουν ότι αγαπούν τον τόπο και τους κατοίκους του και νοιάζονται γι’ αυτούς. Όμως τι περιμένουν; Να δουν όλη την περιοχή να ξεραίνεται και να καταστρέφεται, όπως έγινε και με τη λίμνη Κορώνεια, και μετά να παίρνουν κονδύλια για να την αναστήσουν; Δεν θέλουμε ο Μπογδάνας να γίνει Ασωπός”, επισημαίνουν στην καταγγελία τους τα μέλη του συλλόγου. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι σκοπεύουν να αντιδράσουν δυναμικά για όλα όσα γίνονται στην περιοχή τους και να καταγγείλουν ότι, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ, όλες αυτές οι εγκληματικές παρατυπίες αποτελούν, όπως λένε, αιτία κλεισίματός του.

Μεταβαίνει κλιμάκιο του Συνδέσμου ΟΤΑ

Κληθείς να απαντήσει στις καταγγελίες του συλλόγου “Φίλοι της Γης” περί περιβαλλοντικού εγκλήματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το περιεχόμενο της καταγγελίας. Ωστόσο δήλωσε ότι σήμερα κιόλας σκοπεύει να μεταβεί με κλιμάκιο του συνδέσμου στην περιοχή, στην οποία φαίνεται να υπάρχει μόλυνση, για να διαπιστώσει από κοντά τι συμβαίνει με τα δύσοσμα και χρωματιστά νερά. “Πάντως, είναι γεγονός ότι ο σύλλογος πολλές φορές κάνει διαπιστώσεις οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”, τόνισε ο κ. Ζουρνάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: