Της Φ. Καραβίτη
fkaraviti@pegasus.gr
Στην πρόταση για διπλή ονομασία, την οποία είχε υποβάλει τον προηγούμενο Οκτώβριο, επανήλθε, με κάποιες αλλαγές, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κατά τις επαφές του χθες και προχθές στην Αθήνα και στα Σκόπια.
Η πρόταση προέβλεπε το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και την συνταγματική ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας») για το εσωτερικό και τις σχέσεις με τρίτες χώρες, ενώ οι αλλαγές αφορούν κυρίως το εύρος της χρήσης του ονόματος.
Παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη πρόταση είχε απορριφθεί και από τις δύο πλευρές και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», θα απορριφθεί εκ νέου τουλάχιστον από την Αθήνα, ο κ. Νίμιτς εμφανίσθηκε χθες αισιόδοξος ότι, παρά τις δυσκολίες, δεν αποκλείεται να βρεθεί λύση και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως σημείωσε, «οι δύο πλευρές επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία».
Αποκλειστικές πηγές ωστόσο υποδεικνύουν ότι η αισιοδοξία του διαμεσολαβητή προέρχεται κυρίως από την αλλαγή στάσης που διέγνωσε στην ηγεσία των Σκοπίων, η οποία προσεγγίζει πλέον το θέμα με μεγαλύτερο ρεαλισμό.
Διμερείς σχέσειςΗ ευρωατλαντική προοπτική εξελίσσεται σε ζήτημα μείζονος σημασίας για την γείτονα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την λύση του ζητήματος της ονομασίας, ενώ ανάλογη ανησυχία εκφράζεται και για το μέλλον των διμερών οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα, εάν διαιωνισθεί η διαφορά.
Ως σοβαρότερη όλων πάντως εξετάζεται η παράμετρος που αφορά την Ουάσιγκτον, η οποία κατά το παρελθόν είχε στηρίξει σθεναρά τις σκοπιανές διεκδικήσεις, αλλά τώρα δεν εμφανίζεται πρόθυμη να συντηρήσει το θέμα. Από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει άλλωστε διαμηνυθεί ήδη ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη της σκοπιανής άρνησης για συμβιβασμό.
Οι Σκοπιανοί εμφανίζονται, προς το παρόν ανεπισήμως, διατεθειμένοι να συζητήσουν και την προσέγγιση του γεωγραφικού προσδιορισμού, την οποία ως τώρα απέρριπταν, ζητώντας την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ ρίχνουν πλέον το βάρος τους στο ζήτημα της αναγνώρισης της εθνικής ταυτότητας.
Την ταυτότητα και την γλώσσα πάντως αφορά και το νέο ζήτημα που έχει προκύψει με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος, προχθές, από τα Σκόπια, έκανε λόγο για «μια χώρα που έχει δική της ταυτότητα και γλώσσα και ουδείς το αμφισβητεί».
ΤαυτότηταΧθες, στην Αθήνα, ο αμερικανός διπλωμάτης επιχείρησε να ανασκευάσει, εξηγώντας ότι «κάποια πράγματα θεωρούνται αδιαφιλονίκητα, όπως το ότι υπάρχει ένα κράτος που αναγνωρίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ με το όνομα FYROM και μια γλώσσα που ομιλεί ο συγκεκριμένος λαός», ενώ διευκρίνισε ότι «αυτό στο οποίο εμείς εστιάζουμε είναι η ονομασία».
Ο κ. Νίμιτς ωστόσο σε προηγούμενες προτάσεις του είχε συμπεριλάβει και εισηγήσεις για τα θέματα γλώσσας και εθνικής ταυτότητας, τα οποία ωστόσο είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ, που είχε μιλήσει για υπέρβαση της εντολής εκ μέρους του διαμεσολαβητή και είχε απαιτήσει την απόρριψη της πρότασης.
ΕνημέρωσηΗ αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει πάντως την σημερινή παρουσία της υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί ενδεχομένως για την πρόταση, καθώς η κυρία Μπακογιάννη, κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρθηκε μόνο στην στάση που τήρησε η ίδια κατά την συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, αλλά όχι και στο περιεχόμενο της διαμεσολαβητικής πρότασης.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου