Ιστορικά γεγονότα, που συνέβησαν στη βορειοανατολική Χαλκιδική κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, διανθισμένα από στιγμιότυπα της καθημερινότητας των μεταλλωρύχων της περιοχής και εμπλουτισμένα με μυθοπλαστικά στοιχεία, παρουσιάζονται στο μυθιστόρημα της Δέσποινας Στυλιανίδου "Τα βαπόρια της σκουριάς και του έρωτα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ιανός".
Το βιβλίο απαρτίζεται από τέσσερις ιστορίες, που διαδραματίζονται διαδοχικά από το 1880 ως το 1980. Στις ιστορίες αυτές η συγγραφέας πλέκει την Ιστορία με τη μυθοπλασία, την αλήθεια με τη φαντασία. "Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο, που μιλάει για την πολιτική και κοινωνική οργάνωση της περιοχής, με επίκεντρο τη ζωή των μεταλλωρύχων.
Ο τόπος και τα γεγονότα του βιβλίου είναι αληθινά, μόνο η πλοκή είναι προϊόν μυθοπλασίας", εξηγεί η Δέσποινα Στυλιανίδου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. "Ήθελα να παρουσιάσω γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή μέσα από ένα μυθιστόρημα, προκειμένου να αποδώσω και το συναίσθημα μιας κοινωνίας που πέρασε πολλά", προσθέτει.
Τέσσερα ζευγάρια, η Ευγενία και ο Στράτος, η Ζαφειρία και ο Χριστόδουλος, η Ιασμίνη και ο Μαΐστρος, η Μυρσίνη και ο Φαίδων, κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, με τις ζωές τους άμεσα συνδεδεμένες με τα μεταλλεία της περιοχής, γίνονται μάρτυρες και πρωταγωνιστές μικρών και μεγάλων γεγονότων που διαδραματίζονται στο Στρατώνι, την Ιερισσό, τον Σταυρό, τη Στρατονίκη και τα Στάγειρα, και "υπό την υψηλή εποπτεία του Άθωνα που επηρεάζει θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά την περιοχή", όπως τονίζει η συγγραφέας.
Οι δύο πρώτες ιστορίες βασίζονται στις αφηγήσεις της γιαγιάς και της μητέρας της συγγραφέα. Στην τρίτη ιστορία "πρωταγωνιστούν" τα βαπόρια που φόρτωναν σκουριά. "Τα βαπόρια αυτά ήταν για εμάς τους ντόπιους σύμβολα φυγής, ταξιδιού και ονείρου", λέει η συγγραφέας. "Η ιστορία αυτή, όπως και η τέταρτη είναι φανταστικές, αλλά τοποθετούνται σε ένα άκρως αληθινό πλαίσιο", συμπληρώνει.
Από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδούν ιστορικά γεγονότα της περιοχής, όπως η Επανάσταση του 1821, το εργατικό ατύχημα το 1910 στις "Μαύρες Πέτρες", που στοίχισε τη ζωή 20 εργατών (η ημέρα εκείνη έχει μείνει στην ιστορία της περιοχής ως "Εικοσάρα"), η Μικρασιατική Καταστροφή και η άφιξη προσφύγων στην περιοχή, ο Β' παγκόσμιος πόλεμος, η Κατοχή και η Εθνική Αντίσταση.
Η Δέσποινα Στυλιανίδου γεννήθηκε στο Στρατώνι Χαλκιδικής, σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και εργάστηκε ως καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου