ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Λεπτομερές υπόμνημα, στο οποίο στοιχειοθετείται η τουρκική επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο την τελευταία δεκαετία, παρέδωσε στο αμερικανικό Πεντάγωνο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον αρχηγό του Μικτού Επιτελείου, ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, αναφέρθηκε στον προβληματισμό της Αθήνας για τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου στο Αιγαίο που έχουν στόχο την αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου.
Στον ναύαρχο Μιούλεν, ο κ. Μπεγλίτης παρέδωσε, για «λόγους ψυχολογικούς και ενημέρωσης του Πενταγώνου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, μια σειρά «non papers» με συγκριτικά και στατιστικά στοιχεία από το 2000 επισημαίνοντας στον συνομιλητή του την ποιοτική αναβάθμιση των διεκδικήσεων της Αγκυρας.
Ο υπουργός Αμυνας σε συνέντευξη Τύπου σημείωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι «παγιδευμένη» στις αποφάσεις που πήρε το 1984 ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιόζεφ Λουνς.
Η εξαίρεση περιοχών του Αιγαίου, κυρίως της Λήμνου, από τις επιχειρήσεις και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, γνωστές ως «κανόνες Λουνς», δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των κοινών ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων», εξήγησε ο κ. Μπεγλίτης που παραδέχθηκε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι των ελληνοτουρκικών προβλημάτων πηγάζει από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το 1978».
Σε ερώτηση της «Ε» πώς συμβιβάζεται η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου από τη μια -όπως ερμηνεύεται- να υποτάσσεται στην επιθετικότητα της Τουρκίας και από την άλλη να καταγγέλλει αυτή την επιθετικότητα, ο κ. Μπεγλίτης είπε: «Είναι δυστυχώς η υποχρέωση να διαχειριζόμαστε τις μεγάλες αντιφάσεις που παράγει η περιοχή μας γεωγραφικά. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στρατηγική αντιμετώπιση της Τουρκίας. Η άλλη στρατηγική είναι η σύγκρουση».
Ο Πάνος Μπεγλίτης συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, Αλεξάντερ Βέρσμπαου. Οι συζητήσεις των δύο ανδρών επικεντρώθηκαν στο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που θα αποφασιστεί στη σύνοδο της Συμμαχίας στη Λισαβόνα (19-20 Νοεμβρίου), στην αντιπυραυλική ασπίδα και στη δομή των δυνάμεών του. Σχετικά με τη δομή των δυνάμεων, η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αντιρρήσεις η Συμμαχία να δημιουργήσει στρατηγείο στρατού ξηράς στην Τουρκία.
Αντιθέτως, η Αθήνα προβάλλει σοβαρές ενστάσεις να προωθηθεί η πρόταση να δημιουργηθεί είτε αεροπορικό είτε ναυτικό στρατηγείο στο έδαφός της, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αφού η Αγκυρα επιδιώκει να καταστεί μια περιφερειακή υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφορικά με τη συμβολή της Ελλάδας σε ειρηνευτικές αποστολές, ο κ. Μπεγλίτης ανακοίνωσε την παραμονή της Ελλάδας στη στρατιωτική δύναμη του Αφγανιστάν (ISAF), ενώ δεν προτίθεται να μειωθεί και η παρουσία της χώρας στην αντίστοιχη δύναμη που εδρεύει στο Κόσοβο (KFOR).
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου