Η απουσία αποχετευτικού συστήματος, τα προβλήματα στην υδροδότηση, οι στενοί ή κακοί δρόμοι που εντείνουν το κυκλοφοριακό και οι περιορισμένες θέσεις για παρκάρισμα συνθέτουν το μωσαϊκό της ταλαιπωρίας στους δήμους Καλλικράτειας και Τρίγλιας. Η αναμφίβολα ειδυλλιακή εικόνα των παραλιών της Χαλκιδικής δεν αντικατοπτρίζει πάντα την καθημερινότητα των κατοίκων αυτών των περιοχών.
Το πλεονέκτημα της κοντινής απόστασης για τους ημερήσιους επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη ή τους μόνιμους παραθεριστές μετατρέπεται σε κατάρα, καθώς τόσο οι υποδομές και οι υπηρεσίες της Ν. Καλλικράτειας όσο και αυτές της Ν. Τρίγλιας φαίνονται ανέτοιμες να τους «υποδεχτούν».
Kατακόρυφη αύξηση σκουπιδιών και αυτοκινήτων, μεγαλύτερες ανάγκες υδροδότησης και ένα περιβάλλον που «υποφέρει» από την απότομη επιβάρυνσή του κατά τους θερινούς μήνες είναι οι βασικές επιπτώσεις της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών, αν όχι δεκαετιών, σε Ν. Καλλικράτεια και Ν. Τρίγλια.
ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ«Βουλιάζει» η Ν. Καλλικράτεια κάθε χρόνο από χιλιάδες τουρίστες που πηγαίνουν να δροσιστούν στα νερά της. Οι 15.000 μόνιμοι κάτοικοι του δήμου περιμένουν κάθε καλοκαίρι γύρω στους 250.000 με 300.000 που έρχονται με τα αυτοκίνητά τους, διατεθειμένοι να αφήσουν τα λεφτά τους αλλά και τα... σκουπίδια τους.
Η κατασκευή τμήματος του δρόμου στην είσοδο της Καλλικράτειας «αναμένεται, αναμφίβολα, να διευκολύνει τη ροή της κυκλοφορίας», όπως ξεκαθαρίζει στον «Α» ο δήμαρχος της Καλλικράτειας, Ιωάννης Γεωργαλάς. Πολλοί πολίτες, όμως, αναρωτιούνται «γιατί τώρα». «Το έργο είχε ξεκινήσει πέρσι, σταμάτησε κι έπειτα άρχισε πάλι. Θα εκτελείται καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ή τουλάχιστον για ένα μέρος του, εντείνοντας το κυκλοφοριακό όσο συνεχίζονται οι εργασίες», εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ν. Καλλικράτειας, Νικόλας Μπούρμπουλας.
Παρκάρισμα στην εκκλησίαΣε άτυπα πάρκινγκ έχουν μετατραπεί οι αύλειοι χώροι του δημοτικού σχολείου και της εκκλησίας, όπου μπορούν κάτοικοι και εκδρομείς να αφήνουν ελεύθερα τα οχήματά τους. Οσοι προλάβουν, βέβαια. «Τι να γίνει; Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους ελεύθερους χώρους, όμως και πάλι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι αυτοί σε σχέση με τον αριθμό των αυτοκινήτων», τονίζει στον «Α» ο γεν. γραμματέας του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών της Καλλικράτειας, Δημήτρης Χατζηπαπάς.
Σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι αυθαίρετες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Καλλικράτειας, καθώς αποτελεί πλέον ένα σύνθετο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους. Μία μόνο πτυχή του αφορά το γεγονός ότι, καθώς αυτές εξαιρούνται από το αποχετευτικό δίκτυο της Καλλικράτειας, διαθέτουν βόθρους, και, μάλιστα, σύμφωνα με μέλος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Καλλικράτειας, βόθρους απορροφητικούς, που ρυπαίνουν το υπέδαφος και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Λόφοι σκουπιδιώνΜία άλλη πτυχή είναι τα σκουπίδια, ο όγκος των οποίων πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες, δυσκολεύοντας τη δουλειά των εργαζομένων στην καθαριότητα. Οι υπηρεσίες έχουν να αντιμετωπίσουν ανάγκες τριπλάσιου και τετραπλάσιου πληθυσμού από το μόνιμο, για τον οποίο, άλλωστε, είναι και επανδρωμένες. «Γίνεται καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ στις περιπτώσεις αδρανών υλικών ο δήμος στέλνει άμεσα απορριμματοφόρο. Από κει και πέρα χρειάζεται και η ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη», διευκρινίζει ο κ. Γεωργαλάς. Η «ευαισθητοποίηση» στην οποία αναφέρεται ο κ. Γεωργαλάς έχει να κάνει με την τάση κάποιων «ασυνείδητων» για τη δημοτική αρχή πολιτών να ξεφορτώνονται αδρανή υλικά σε ρέματα ή απλά χωρίς να ειδοποιήσουν το δήμο. Το αποτέλεσμα είναι η θλιβερή εικόνα διάσπαρτων λοφίσκων γύρω από τους ξέχειλους κάδους απορριμμάτων, κυρίως έξω από την έδρα του δήμου, στο δρόμο προς Σωζόπολη και ανάμεσα τους οικισμούς που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια τα τελευταία χρόνια.
Περιφερειακό ιατρείο σε καθημερινή βάση και έως το μεσημέρι διαθέτει η Ν. Καλλικράτεια, χειμώνα καλοκαίρι. Οι χιλιάδες τουρίστες που την προτιμούν αναγκάζονται, αν χρειαστεί, να απευθυνθούν στο κέντρο υγείας Ν. Μουδανιών. Ευτυχώς έχει αναγνωριστεί η σοβαρότητα της κατάστασης και κατασκευάζεται, επιτέλους, κέντρο υγείας αστικού τύπου, τη λειτουργία του οποίου οι πρώτες εκτιμήσεις από το υπουργείο Υγείας τοποθετούσαν στα τέλη του 2005. Θεμελιώθηκε τελικά τον Ιανουάριο του 2008 και μέσα στο 2009 θα έχει ολοκληρωθεί. Βέβαια, η αποπεράτωσή του δε συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της λειτουργίας του. «Πρέπει να εξοπλιστεί και να επανδρωθεί για να λειτουργήσει. Ας ελπίσουμε να μην αποδειχθεί χρονοβόρο κάτι τέτοιο», συμπληρώνει ο κ. Χατζηπαπάς.
Το δίκτυο ύδρευσης της Ν. Καλλικράτειας είναι παλαιό, με αποτέλεσμα οι σωληνώσεις να χρειάζονται αντικατάσταση. Οπως εξηγούν κάτοικοι, καθώς δεν υπάρχουν βάνες, σε περίπτωση βλάβης πρέπει να αδειάσει όλο το νερό από τους σωλήνες, μέχρι την επιδιόρθωσή της. Το αποτέλεσμα είναι πολύωρες διακοπές νερού που μέσα στο καλοκαίρι γίνονται απλά αφόρητες.
Στις παραλίες της Καλλικράτειας και της Σωζόπολης Βεργιάς υπάρχουν ναυαγοσώστες. Οι ξαπλώστρες δε χρεώνονται, ενώ ο καφές, φραπέ και ελληνικός, κοστίζει 3 με 4 ευρώ.
ΣΩΖΟΠΟΛΗΤο «παραπονεμένο χωριό της Καλλικράτειας». Ετσι θα μπορούσε να ονομαστεί η Σωζόπολη, ένα από τα παλαιότερα χωριά της Καλλικράτειας, σύμφωνα με μέλος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Καλλικράτειας. Η Σωζόπολη δε διαθέτει επαρκείς ποσότητες νερού, με αποτέλεσμα να παίρνει από τα Ν. Σίλατα, ενώ η παραλία της δεν είναι οργανωμένη. Πρόσφατα, όμως, ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος που μέχρι πρότινος ήταν χωμάτινος και οδηγούσε στην παραλία. «Μία φορά την εβδομάδα και έως το μεσημέρι λειτουργεί αγροτικό ιατρείο. Οσον αφορά την καθαριότητα, απορριμματοφόρο περνά δύο φορές την εβδομάδα. Αποχέτευση δεν έχουμε, ενώ έχουμε κάποια προβλήματα και με την ύδρευση», λέει στον «Α» ο Μάρκος Πετρίδης, κάτοικος της Σωζόπολης και μέλος του τοπικού συμβουλίου του συγκεκριμένου δημοτικού διαμερίσματος. Αυτό εξηγεί και τα «βουνά» σκουπιδιών που βλέπει κανείς κατά μήκος του κεντρικού δρόμου ή μέσα στους οικισμούς.
ΔρόμοιΗ Βεργιά, από την άλλη, είναι μία από τις ιδιαίτερα δημοφιλείς παραλίες τα Σαββατοκύριακα για ημερήσιους επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη και τις κοντινές περιοχές. «Οι δρόμοι είναι ένα μείον της περιοχής. Ακόμη το λεωφορείο της γραμμής ΚΤΕΛ κάνει στάση και αφήνει τους παραθεριστές στον κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα αυτοί να ταλαιπωρούνται. Αυτό προβληματίζει εμάς τους καταστηματάρχες της παραλίας, καθώς πρόκειται για πελάτες μας και δε θέλουμε να τους χάσουμε», σημειώνει ο Ιωάννης Πασπαλτζής, ο οποίος εργάζεται στην παραλία.
ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑΓύρω στους 6.500 κατοίκους υπολογίζεται ότι έχει ολόκληρος ο δήμος της Νέας Τρίγλιας, στον οποίο ανήκουν και τα Ν. Πλάγια. Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται τουλάχιστον άλλοι 3.000 με 4.000 παραθεριστές που καταφτάνουν τις μέρες που το θερμόμετρο πιάνει «κόκκινο» για να δροσιστούν στα γαλανά νερά των παραλιών.
Χωματόδρομος είναι το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου κατά μήκος της παραλίας της Ν. Τρίγλιας, ενώ σε ένα σημείο έχει σχηματιστεί ένα μικρό έλος με στάσιμα νερά. Στις διαμαρτυρίες των γύρω κατοίκων για την ύπαρξη του τελευταίου, με όλα τα προβλήματα που δημιουργεί, η δημοτική αρχή απάντησε ότι θα λύσει το πρόβλημα.
Πολλές δημόσιες υπηρεσίες λείπουν από τη Ν. Τρίγλια, αν και πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου. Οπως λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Τρίγλιας, Στέλλα Λαχανούδη, «ούτε τράπεζα δεν έχουμε. Μόνο ένα ΑΤΜ της Αγροτικής».
Αποχέτευση και υδροδότηση είναι τα δυο προβλήματα που «πονούν» την περιοχή. Οπως εξηγεί στον «Α» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ν. Τρίγλιας, Κωνσταντίνος Χατζηασημίδης, το έργο για τη δημιουργία αποχετευτικού συστήματος για τη Ν. Τρίγλια και τα Ν. Πλάγια βρίσκεται στη φάση των μελετών. Προς το παρόν τα βοθρολύματα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού των Ν. Μουδανιών και η μεταφορά κοστίζει 50 ευρώ. Οσο για τη συχνότητα της μεταφοράς των βοθρολυμάτων, αυτή θα μπορούσε να είναι δύο φορές το χρόνο για μία κατοικία αλλά και δύο φορές την εβδομάδα αν πρόκειται για ένα κατάστημα εστίασης που φιλοξενεί δεκάδες άτομα, ιδίως τους μήνες αιχμής για τον τουρισμό. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την ύπαρξη βόθρων σε μία περιοχή τόσο επιβαρυμένη πληθυσμιακά δεν μπορούν εύκολα να διερευνηθούν.
Σταγόνα σταγόνα το νερόΟ δήμος Τρίγλιας μοιάζει να μην προλαβαίνει να ξεδιψάσει. Η ζέστη του καλοκαιριού και οι χιλιάδες τουρίστες που τον προτιμούν δε βοηθούν την κατάσταση. «Το νερό επαρκεί οριακά. Η Τρίγλια παίρνει νερό από άλλους δήμους», ξεκαθαρίζει στον «Α» ο κ. Χατζηασημίδης. Παράλληλα ο δήμος προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα, πραγματοποιώντας περισσότερες γεωτρήσεις και αντλώντας νερό από όλο και βαθύτερα σημεία από το υπέδαφος.
Η Ν.Τρίγλια έχει περιφερειακό ιατρείο, το οποίο μάλιστα στεγάζεται σε ένα καινούργιο κτίριο, όμως λειτουργεί έως το μεσημέρι, όπως όλα τα περιφερειακά ιατρεία. Πρόβλημα προκύπτει με τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν τις παραλίες του δήμου και είναι αναγκασμένοι να πάνε έως τα Ν. Μουδανιά για να εξυπηρετηθούν από το κέντρο υγείας. «Είναι απαράδεκτο να μην μπορώ να βρω γιατρό για να φροντίσει τον πεντάχρονο γιο μου, αν τυχόν χτυπήσει απογευματινές ώρες. Κι αν δεν έχω αυτοκίνητο εκείνη τη στιγμή για να τον μεταφέρω σε κοντινό κέντρο υγείας; Είμαστε τόσες χιλιάδες άτομα. Αφήσαμε τις ουρές στη Θεσσαλονίκη για να έρθουμε εδώ να βρούμε άλλες;», αναρωτιέται η Ελένη Παπαδοπούλου, που παραθερίζει στην περιοχή.
ΝΕΑ ΠΛΑΓΙΑΕκτός από τις ελλείψεις στην υδροδότηση και την αποχέτευση, που αφορούν ολόκληρο το δήμο Τρίγλιας, τα Ν. Πλάγια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία στους δρόμους. Ο δήμος εξασφαλίζει κάθε χρόνο κάποια οικόπεδα στα οποία μπορούν ελεύθερα να παρκάρουν οι εκδρομείς, όμως ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων σε σύγκριση με τον αριθμό των αυτοκινήτων που καταφτάνουν στα Ν. Πλάγια τα Σαββατοκύριακα απλά δε συγκρίνεται. Για φέτος ο δήμος κατάφερε να εξασφαλίσει τρία οικόπεδα των εφτά στρεμμάτων
ΜπλοκάρισμαΜέχρι και πέρσι το μπλοκάρισμα των δρόμων από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα υποχρέωνε τα λεωφορεία της γραμμής ΚΤΕΛ να αφήνουν τους επιβάτες σε μεγάλη απόσταση από την παραλία, κάτι που δεν ήταν τόσο ευχάριστο για τους εκδρομείς, οι οποίοι έπρεπε να περπατήσουν μέσα στη ζέστη κουβαλώντας τα πράγματά τους. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία της εμπορικής δραστηριότητας των Ν. Πλαγίων τοποθετείται ακριβώς στην παραλία του χωριού και βασίζεται στους παραθεριστές της, οι τοπικοί φορείς σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να δώσουν λύση στο πρόβλημα.
«Πολλές φορές παραθεριστές που ξεκινούσαν να κάνουν το μπάνιο τους στα Ν. Πλάγια κατέληγαν να κατεβαίνουν στα Φλογητά, γιατί το λεωφορείο της γραμμής ΚΤΕΛ θα τους άφηνε στην παραλία μας επιστρέφοντας!», λέει χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ν. Πλαγίων.
Φέτος τόσο ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ν. Πλαγίων όσο και ο δήμος Τρίγλιας δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα. Εχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν κώνους ρύθμισης κυκλοφορίας που να εμποδίζουν τη στάθμευση στα συγκεκριμένα σημεία διέλευσης του λεωφορείου.
Εξαιτίας της αυξημένης οικοδομικής δραστηριότητας σε όλες τις παρακείμενες περιοχές, η ρίψη αδρανών υλικών σε σημεία όπου δεν επιτρέπεται δημιουργεί προβλήματα καθαριότητας. «Υπάρχουν ρέματα στα οποία ρίχνουν τέτοιου είδους απορρίμματα ασυνείδητοι πολίτες, δημιουργώντας έτσι άτυπες χωματερές. Είμαστε σε ένα συνεχές κυνηγητό για να καθαρίζουμε διάφορα σημεία», τονίζει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Τρίγλιας.
Οι γνωστές ελλείψεις στην περίθαλψη και την αντιμετώπιση έκτακτων ιατρικών περιστατικών ισχύουν και για τα Ν. Πλάγια,, τα οποία επισκέπτεται αγροτικός ιατρός τρεις φορές την εβδομάδα και έως το μεσημέρι.
Στις παραλίες της Ν. Τρίγλιας και των Ν. Πλαγίων υπάρχουν ναυαγοσώστες, ενώ σε όλες τις παραλίες του δήμου οι ξαπλώστρες δε χρεώνονται. Οι τιμές, ενδεικτικά, για ελληνικό καφέ κυμαίνονται στα 2,5 με 3,5 ευρώ, για φραπέ στα 2,80 με 3,50 ευρώ και για αναψυκτικά στα 2,50 με 3,50 ευρώ.
Πηγή: Αγγελιοφόρος