Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ
«Βόρεια Μακεδονία» για χρήση στους διεθνείς οργανισμούς, το συνταγματικό όνομα του κράτους στο εσωτερικό και παράλληλο ψήφισμα του ΟΗΕ που θα συνιστά το «Βόρεια Μακεδονία» για όλες τις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων.
Η παραπάνω «φόρμουλα» προωθείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο Σκοπιανό. Και ήταν στην ατζέντα προβλεπόμενης συνάντησης Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι, στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα.
Η πρωτοβουλία έχει σαφώς αμερικανικό χρώμα όπως φαίνεται από την πρόσφατη παρέμβαση του αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών, Στ. Τζόουνς, με την οποία καλούσε τα Σκόπια να συζητήσουν με την Αθήνα μόνο για το όνομα και όχι για τα «αμφιλεγόμενα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας».
**Η λύση υποτίθεται ότι γεφυρώνει τις διαφορές, καθώς προσφέρει στην Ελλάδα το ζητούμενο του γεωγραφικού προσδιορισμού και της μιας χρήσης του ονόματος διεθνώς, αλλά επιτρέπει και στα Σκόπια να χρησιμοποιούν το όνομα που θέλουν.
**Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο αν οι δύο κυβερνήσεις θα αναλάβουν το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας συμφωνίας, καθώς:
1 Στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός Ν. Γκρουέφσκι έσπευσε να νίψει προκαταβολικά τας χείρας του δηλώνοντας ότι οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα. Μία πρόταση-ελιγμός αφού όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των Σλαβομακεδόνων δέχεται μόνο «Μακεδονία».
2 Αλλά και στην Ελλάδα το εκλογικό «χαστούκι» στη Ν.Δ. και η παράλληλη άνοδος του ΛΑΟΣ, απομακρύνουν την κυβέρνηση από συμβιβαστικές ιδέες, ενισχύοντας τους οπαδούς της «δημιουργικής αναμονής» οι οποίοι θεωρούν ότι μακροπρόθεσμα η γειτονική χώρα δεν είναι «βιώσιμη» λόγω της εσωτερικής αντιαπαλότητας μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων.
Οπως, άλλωστε, δήλωνε και η αντιπρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUI Τέφτα Αρίφι «η διαιώνιση της εκκρεμότητας στο θέμα της ονομασίας αυξάνει την ένταση μεταξύ των δύο εθνοτήτων».
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου