Κυριακή 28 Ιουνίου 2009
H "Μεγάλη Μακεδονία" και "o πονοκέφαλος της Αθήνας" σε συνέντευξη του πρόεδρου της ΠΓΔΜ στο Spiegel!
Tην ίδια ώρα ο κ.Μιλοσόσκι στην Κέρκυρα επιχειρεί να παρουσιαστεί ως "πρευσβευτής φιλίας"..
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της γειτονικής χώρας μιλάει για τη "Μεγάλη Μακεδονία", το όνειρο κάποιων συμπατριωτών του, για τον "πονοκέφαλο" της Αθήνας αλλά και για τον Μεγαλέξανδρο σε συνέντευξη που παρουσιάζεται στο νέο τεύχος του έγκυρου γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Είναι εμφανές, από τη συνέντευξη αυτή και μόνο, πως οι θέσεις του Προέδρου Ιβανόφ είναι αρκετά πιο "σκληρές" στα εθνικά θέματα από του προκατόχου του, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξή του :
Ερώτηση: Η Ελλάδα έχει μπλοκάρει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λόγω της διαφωνίας για την ονομασία. Τώρα απειλεί να τινάξει στον αέρα και την είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Η κυβέρνηση της Αθήνας φοβάται ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να διεκδικήσει μια περιοχή της χώρας της που ονομάζεται Μακεδονία. Γιατί δεν έχετε βρει λύση;
Γκιόργκι Ιβάνοφ: Αν... ήταν τόσο απλό, θα την είχαμε βρει. Η διαφωνία αυτή υπάρχει εδώ και 14 χρόνια και οι λόγοι είναι γεωγραφικοί, ιστορικοί και φυσικά ψυχολογικοί. Υπάρχει όμως κανείς που να πιστεύει ότι θα ζητάγαμε την ένωση με μια περιοχή της Ελλάδας στην οποία ζούνε Μακεδόνες από το 1913;
Ερώτηση: Δεν πρόκειται για κάτι παράλογο. Πολλοί πολιτικοί έχουν κάνει δηλώσεις τέτοιες και άλλωστε υπήρχαν και αφίσες που μιλούσανε για την «Μεγάλη Μακεδονία».
Ιβάνοφ: Πρόκειται για χάρτες του 19ου αιώνα όταν όλοι οι Μακεδόνες ζούσαν μαζί σε ένα κράτος. Τους χάρτες αυτούς τους έφεραν μετανάστες. Πρόκειται για αντικομμουνιστές που είχαν διωχτεί από τη χώρα και με την πτώση του κουμουνισμού επέστρεψαν.
Ερώτηση: με το όνειρο για μια Μεγάλη Μακεδονία...
Ιβάνοφ: Φυσικά, όπως οι Αλβανοί ονειρεύονται μια Μεγάλη Αλβανία, οι Σέρβοι μια Μεγάλη Σερβία. Αυτά είναι όνειρα που δεν σβήνονται από την καρδιές των ανθρώπων εν μια νυκτί. Πολλοί Μακεδόνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα άφησαν πίσω ότι είχαν και δεν είχαν. Τώρα διεκδικούν τις περιουσίες τους και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα.
Ερώτηση: Αντί να τσακώνεστε για το Μέγα Αλέξανδρο με την Ελλάδα, μήπως να ασχοληθείτε περισσότερο με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ;
Ιβάνοφ: Δεν ήταν η ΠΓΔΜ αλλά η Ελλάδα που άρχισε να κάνει αναφορές στους αρχαίους χρόνους για να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί της ήταν σωστοί.
Ερώτηση: Μα κύριε πρόεδρε στην ΠΓΔΜ χτίζονται αεροδρόμια, αγάλματα, δρόμοι γίνεται ένας χαμός. Αυτά δεν είναι διπλωματία.
Ιβάνοφ: Οι Βαλκάνιοι είμαστε αρκετά παθιασμένοι άνθρωποι, ακόμα και στην πολιτική. Θα το είχατε καταλάβει αυτό αν είχατε δει το κλίμα που επικρατούσε μετά τη συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Είχαμε ξοδέψει ένα σωρό λεφτά προκειμένου να γίνουμε μέλη του ΝΑΤΟ. Έγιναν επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις. Και κανείς αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρθηκε. Μας έχουν φερθεί άδικα.
Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο όνομα το οποίο αποδέχεστε;
Ιβάνοφ: Το όνομα δεν θα πρέπει να βλάπτει την τιμή και την υπερηφάνεια του λαού μας. 120 χώρες μας έχουν αναγνωρίσει με το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα αρνείται. Υπάρχει μια οδηγία του ΟΗΕ η οποία αναφέρει ότι το όνομα της εθνικότητας και η γλώσσα πρέπει να προσαρμόζονται στο όνομα της χώρας. Δεν ξέρω πως θα αισθανθούν οι Αλβανοί αν ξαφνικά γίνουν Σλαβο-Μακεδόνες που μιλάνε Σλαβο-Μακεδονικά.
Ερώτηση: Από την αλλή βλέπουμε από πλευράς Ευρώπης μια διστακτικότητα να δεχτεί άλλα μέλη λόγω διαφθοράς στα νέα μέλη (το παράδειγμα της διαφθορας της Βουλγαρίας) αλλά και λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό μήπως προκαλεί ανησυχία στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ;
Ιβάνοφ: Εάν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ αντιληφθούν ότι οι Αλβανοί που μένουν στην Αλβανία απολαμβάνουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, μπορεί αυτό να πυροδοτήσει θέματα προσάρτησης και συνόρων. Τα Βαλκάνια αποτελούνται έτσι και αλλιώς από τεχνητές χώρες. Η μόνη λύση είναι η Pax Europa. Το καθήκον για σταθεροποίηση της περιοχής εναπόκειται στην ΕΕ. Αλλά θα πρέπει και αυτοί να σταματήσουν να μας επιβάλουν προϋποθέσεις.
Ερώτηση: Υπάρχουν χώρες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία εξετάζουν και άλλα ενδεχόμενα όπως μια συμμαχία με τη Ρωσία. Μήπως το σκέφτεστε και εσείς σαν αντίβαρο στην ΕΕ.
Ιβάνοφ: Όταν το τρένο πάρει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση αυτό δεν αλλάζει. Μίλησα με τον κύριο Σολάνα και ήταν αισιόδοξος ότι η ΠΓΔΜ θα έχει φέτος ημερομηνία ένταξής.
Ερώτηση: Τι πιστεύετε για το μέλλον;
Ιβάνοφ: Ο καινούριος πρόεδρος των ΗΠΑ το είπε ξεκάθαρα: η ΠΓΔΜ πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα είναι επίσης πιο δημιουργικός. Το ΝΑΤΟ μπορεί να επανεξετάσει το θέμα και να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος, χωρίς την έγκριση της Ελλάδας.
Ερώτηση: Θα φτιάξουν οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα;
Ιβάνοφ: Με το ζόρι...παντρειά δεν γίνεται.
Πηγή: Greece-Salonika
Για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη κλικ εδώ
Ετικέτες
Μακεδονικό,
Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου