Με την πανηγυρική επανεκλογή του κ. Φώτη Γκαλίτση, για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του προέδρου του ιστορικού οργανισμού και με μια πορεία προσφοράς - στο ξεχασμένο πλέον μείζον εθνικό ζήτημα της Β. Ηπείρου - 70 ετών, ολοκληρώθηκαν στην Νέα Υόρκη οι εργασίες του 36ου συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής. Οι εργασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν με μια αίσθηση πικρίας για την περιφρόνηση που ένιωσαν τα μέλη της Πανηπειρωτικής από την παντελή αδιαφορία εκ μέρους των Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν εν τούτοις απαξιώσαν να προσέλθουν στις εργασίες του...
Η κορφύφωση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου(09) στο επίσημο δείπνο που παρέθεσαν οι διοργανωτές προς τους επίσημους προσεκλημένους τους και τους δεκάδες νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες που προσκλήθηκαν σε μια προσπάθεια τόνωσης του νεανικού στοιχείου και ένταξης του στις τάξεις της ιστορικής Ομοσπονδίας προκειμένου σε επόμενη φάση να δοθεί η σκυτάλη της διοίκησης στους νεότερους. Στο νέο συμβούλιο αντιπρόεδρος εξελέγη η κ. Ελεωνόρα Μιχοπούλου, Γενικός Γραμματέας ο κ. Δημήτριος Κούτουλας, Βοηθός ΓΓ. Η Έυα Ομπράϊαν, και ταμίας η Ήβα Καντλή, όλοι τους με εγνωσμένη την δημόσια μαρτυρία για την αγωνιστικότητα προς το φλέγον εθνικό θέμα της Β.Ηπείρου.
Το νέο Δ.Σ. Θα ορκισθεί την Κυριακή 28 Ιουνίου 09. Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου έγινε απολογισμός εργασιών όλων των επιτροπών της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, αλλά και τοποθετήσεις στελεχών για την πορεία των δράσεων προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Β. Ηπείρου. Όλοι οι σύνεδροι στις τοποθετήσεις τους επαναβεβαίωσαν την προσύλωση τους στους στόχους και τις αρχές της Πανηπειρωτικής ενώ από αρκετούς εθίγει και το μεγάλο πρόβλημα των Ομογενειακών οργανώσεων έλειψης προσέλευσης νέων και στελέχωσης των σωματείων και των οργανισμών.
Μάλιστα η ιστορική Ομοσπονδία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό το Σάββατο το βράδυ, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, είχε οργανώσει ειδική συνεδριάση για την νεολαία με προσκλήσεις νέων επιχειρηματιών, επιστημόνων αλλά και πρόσωπικότητες που διακρίνονται σε άλλους τομείς, προκειμένου να ακούσους τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Την παρασκευή το βράδυ προηγήιθηκε δείπνο στο Ηπειρώτικο Σπίτι, επίσης ιστορικό σύλλογος της Νέας Υόρκης , όπου και εκεί είχα την ευακρία τα μέλη και όλοι οι καταγόμενοι από την Ήπειρο να ανταλλάξουν απόψεις όχι μόνο για το εθνικό ζήτημα της Β. Ηπείρου αλλά να επανεξετάσουν την πρόοδο και την ευημερία στην ιδαίτερη πατρίδα τους την Ήπειρο την οποία παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και όπου και όταν χρειάζεται παρεμβαίνουν για το κοινό όφελος και την πρόοδο της περιοχής τους που μέχρι πρότινος όπως μας είπαν αρκετοί Ηπειρώτες, θεωρούσαν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είχα παραμελήσει πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τα αιτήματα και τις παρεμβάσεις τους για την ιδαίτερη πατρίδα τους την Ήπειρο.
Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, με περισσότερα από τριάντα ενεργά μέλη συλλόγους στους κόλπους της, για χρόνια αποτελούσε την φωνή και την καρδιά των Ελλήνων της Β.Ηπείρου μέχρι τα χρόνια της μεταπολιτεύσης(1991) όπου έπεσε το σκληρό και απάνθρωπο κουμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Μετά το 1992 και την αυτοργάνωση των Ελλήνων της Β. Ηπείρου στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας , με το γνωστό κόμμα των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και την αγωνιστική οργάνωση «Ομόνοια» η Πανηπειρωτική επαναπροσδιόρισε τις προταιρεότητες της χωρίς ποτέ να πάψει ούτε μια στιγμή να θέτει ως βασικό αίτημα της την αυτονομία της Β. Ηπείρου.
Επίκεντρο της προσπάθειας τους πια, μετά την μεταπολίτευση στην Αλβανία είναι η προώθηση κάθε προσπάθειας προς τους διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα προς την Ε.Ε. για την διασφάλιση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, όπως μας είπε στην αποκλειστική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στο Greek American News Agency, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Φώτης Γκαλίτσης, βασικό και κυριάρχο αίτημα του οργανσιμού παραμένει η αυτονομία της Β. Ηπείρου.
«Η Ήπειρος για εμάς είναι μια και αδιαίρετη για 3000 χρόνια»! Στο κατασταστικό μας -συνέχισε ο κ. Γκαλίτσης- υπάρχει ως βασικό άρθρο ο αγώνας για την αυτονομία της Β. Ηπείρου σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Όμως τώρα πια μετά την μεταπολίτευση το ενδιαφέρον και οι προσπάθειες μας επικεντρώθηκαν στην διασφάλιση των ανθωπίνων δικαιωμάτων των αδελφών και συμπατριωτών μας στην Β. Ήπειρο...Για την Αλβανία ο δρόμος προς την Ε.Ε. περνά από την δισφάλιστη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σε ερώτηση μας για την σημερινή κατάσταση σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ο κ. Γκαλίτσης μας είπε « υπάρχει κάποια σχετική πρόοδος αλλά όχι αυτό που θα θέλαμε. Εμείς συνεχίζουμε τον ίδιο αγώνα αν και τώρα πια οι αδελφοί μας εκεί έχουν δική τους οργάνωμενη διοίκηση που φροντίζει για τα δίκαια αιτήματα τους». Αναφορικά με τις αυριανές εκλογές ο κ. Γκαλίτσης μας είπε δεν νομίζω να αλλάξει κάτι περιμένουμε επανεκλογή Μπερίσσα». Για την σημερινή κατάσταση για τους Ηπειρώτες όλου του κόσμου η μεγάλη ελπίδα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος. Το έργο που έχει κάνει είναι τεράστιο και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Παραμένει το μεγάλο κεφάλαιο για όλους και η ζωντανή ελπίδα για την διατήρηση της Ορθοδοξίας μας εκεί».
Στην συζήτηση που είχαμε με τον κ. Γκαλίτση, έναν άνθρωπο που ζει στην Αμερική για περισσότερο από 45 χρόνια, και με πείρα στα κοινά της Ομογένειας και της Ελληνικής Κοινότητας εν γένει, που υπερβαίνει τα 40 έτη τα όσα μας είπε αν μη τι άλλο καθηλώνουν και προβληματίζουν. Αλήθειες που καίνε και αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα διότι προέρχονται, όχι από κάποιον γνωστό υπερφίαλλο , πολυλογά που πάσχει από το γνωστό σύνδρομο της αυτοπροβολής από το οποίο νοσεί σχεδόν η πελιοψηφία των αυτοαποκαλούμενων ηγετών της ομογένειας αλλά από ένα Πρόσωπο το οποίο αν και χαμηλών τόνων εν τούτοις κατά γενική ομολογία θεωρείται νηφάλιο, συνετό και εχέφρων άτομο με συγκεκριμένη και αποκρυσταλομένη άποψη για τα κοινά.
Για αυτό και η γνώμη του αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ακριβώς διότι τα όσα μας είπε σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του και ακόμα σπανιότερα συνεντεύξεις αφού περισσότερο είναι άνθρωπος των έργων παρά των λόγων. Ψύχραιμος καθώς είναι , υγιής κοινωνικά και επαγγελματικά δεν χαρίζεται και όταν του ζητάμε να μας μηλίσει για την εσωτερτική κατάσταση που επικρατεί στην Ομογένεια με λόγο ευθύ και χωρίς να μασά τα λόγια του μας λέει. «υπάρχει σοβαρό έλλειμα ηγετών! Δεν έχουμε ηγεσία παρόλο που η Ελληνική Κοινότητα έχει να επιδείξει προσωπικότητες που διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς». Τονίζοντας με έμφαση και παρησία λόγου ότι «Η Ομογένεια δυστυχώς είναι ακέφαλη. Δεν έχει ηγεσία! Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε!»
Όταν το ρωτάμε για τα αίτια της μεγάλης κρίσης ταυτότητας που διάγει η Ελληνική Κοινότητα στις ΗΠΑ μας λέει «είναι πολλά αλλά θεωρώ ότι και εμείς εδώ πάσχουμε από το γνωστό αμάρτημα της φυλής μας. Θέλουν όλοι να είναι αργηγοί!
Οι άνθρωποι στις οργανώσεις μας αναζητούν την αναγνώριση και την αυτοπροβολή!» . Ο ίδιος θεωρεί ότι η μονδαδική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ηγεσίας , έστω και προσωρινά ,είναι η δημιουργία μιας κοινά αποδεκτής επιτροπής αποτελούμενη από κορυφαίους θεσμούς που δεν έχουν φθαρεί μαζί με την Εκκλησία η οποία θα εκπροσωπεί τον Ελληνισμό στα μεγάλα ζητήματα είτε στο εσωτερικό με την Αμερικανική κυβέρνηση είτε στο διάλογο με την Ελλάδα.
Χωρίς περιστροφές και μασημένα λόγια μπαίνει στην καρδιά του προβλήματος και μιλά για το ρόλο του ΣΑΕ το οποίο διέλυσε την Ομογένεια! Αντί να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ομογένειας στην Ελλάδα, η Ελλάδα δια του ΣΑΕ ελέγχει την Ομογένεια και η Ομογένεια δεν εκπροσωπείται(!) ια μας πει πολύ εύστοχα για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι για αυτή την κατάσταση ευθύνονται και οι Έλληνες πολιτικοί! «μας κοροΊδεύουν! Μας εξαπάτεισαν. Μας ταπείνωσαν . Προσέβαλλαν την αξιοπρέπεια μας στο θέμα του συνταγματικά κατοχωρωμένου δικαιώματος στο δικαίωμα του Εκλέγειν και Εκλέγεσθαι!
Θα έπρεπε να ντρέπονται. Αφού γνώριζαν τι θα γίνει γιατί έφεραν το θέμα στην βουλή; Μας κοροϊδευουν συστηματικά για 30 χρόνια» και ευθείς και σαφείς βολές εναντίον της αυτοναγορευμένης σε ηγεσία των Ελλήνων φωτογραφίζοντας ευθέως όσους διεκδικούν καρέκλες και ηγεσίες θα πει ότι « η Ομογένεια δεν αντιδρά! Θα έπρεπε να είχαμε ξεσηκωθεί. Που είναι λοιπόν αυτή η ηγεσία μας ;»
Από την συζήτηση μας δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα της μετανάστευσης των Αλβανών προς την Ελλάδα. «οι πληροφορίες μας λένε ότι με την μεταπολίτεση ο Χόντζα έβγαλε από τις φυλακές ανθρώπους με βαριά αξιόποινες πράξεις και τους έστειλε στην Ελλάδα»!
Πηγή:
GreekAmericanNewsAgencyΑυτή την πολύ σημαντική συνέντευξη, την βρήκαμε από δημοσίευμα του φιλικού μας blog Ixnos, των αδελφών μας υπερήφανων Κρητών από το Ηράκλειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου