Τρίτη 30 Ιουνίου 2009
Ντέρμπι η... νίκη Μπερίσα στην Αλβανία
Μέλος της εφορευτικής επιτροπής μεταφέρει την κάλπη στο κέντρο καταμέτρησης των ψήφων. Περίπου 1,7 εκατ. Αλβανοί ψήφισαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής
Θρίλερ αντί για εύκολη επικράτηση του Δημοκρατικού Κόμματος που έδειχναν τα exit polls. Λίγο πάνω από 52% η συμμετοχή. Κίτρινη κάρτα από ΕΕ για την οργάνωση των εκλογών
Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα χρειάζονταν... δυόμισι μέρες για να καταμετρηθούν 1.700.000 ψήφοι; Περίπου τόσοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις αλβανικές κάλπες της Κυριακής, δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα φτάνει τα 3,1 εκατομμύρια και η συμμετοχή μόλις ξεπέρασε το 52%.
Το τελικό αποτέλεσμα ανακοινώνεται σήμερα, αλλά αργόσυρτη ροή αποτελεσμάτων ως τις πρώτες πρωινές ώρες έδειχνε ντέρμπι ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, αντί για την εύκολη επικράτηση του πρώτου, κατά τα exit polls. Πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερ ήθελαν τον Μπερίσα να προηγείται, εξασφαλίζοντας 69 έδρες έναντι 68 των Σοσιαλιστών του Εντι Ράμα. Τρεις έδρες πηγαίνουν στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης.
Ανεπίσημα αποτελέσματα σε 2.745 σε σύνολο 4.753, έφερναν μπροστά τους Δημοκρατικούς. Παράλληλα το κόμμα της αντιπολίτευσης υποστήριζε ότι προηγούνταν στην περιφέρεια των Τιράνων, που εκλέγει τις 32 από τις 140 έδρες της Βουλής.
Το exit poll της εταιρείας Zogby προέβλεψε ότι ο Μπερίσα θα κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας με 69 έδρες έναντι 55 των Σοσιαλιστών, ενώ η εταιρεία Gani Bobi έδινε 47,6% στο Δημοκρατικό Κόμμα, 38% στους Σοσιαλιστές και 6,5% στους συμμάχους της Σοσιαλιστικής Ολοκλήρωσης. Στελέχη των Σοσιαλιστών σύστηναν υπομονή, επισημαίνοντας ότι «τα exit polls δεν είναι αποτέλεσμα».
Μήνυμα Ρεν
Επί της ουσίας η Αλβανία πήρε καλούτσικο βαθμό, αλλά όχι προβιβάσιμο. Ο επίτροπος διεύρυνσης, Ολι Ρεν, που θα εκτιμήσει την έκθεση της σουηδικής προεδρίας για την αλβανική υποψηφιότητα, τόνισε πως η Αλβανία θα πρέπει να οργανώσει καλύτερες εκλογές στο μέλλον, επικαλούμενος διαδικαστικά προβλήματα και κρούσματα βίας.
Βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας αλλά και παραβιάσεις διαπίστωσαν και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ, ενώ ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Μπρους Τζορτζ, επεσήμανε στους Αλβανούς ότι απέχουν ακόμη πολύ από τις διεθνείς δημοκρατικές προδιαγραφές και θα χρειαστούν περισσότερη προσπάθεια.
Γι' αυτό φαντάζει μάλλον υπεραισιόδοξο το πρωτοσέλιδο της «Σκιπ»: Η Αλβανία πέρασε το τεστ.
ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι επιδόσεις των μειονοτικών υποψηφίων
Αβέβαιη ήταν η εικόνα μέχρι αργά χθες το βράδυ για την ελληνική μειονότητα. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, που είχε θέσει υποψηφιότητα στην περιφέρεια του Αυλώνα, φέρεται να εκλέγεται σίγουρα.
Η προσέλευση από την Ελλάδα στις μειονοτικές περιοχές ήταν αρκετά μικρή, μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, κυρίως στις περιφέρειες Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, γεγονός που έχει δυσκολέψει την εκλογή μειονοτικών υποψηφίων μέσω του ΚΕΑΔ, το οποίο συνεργάστηκε σε αυτές τις εκλογές με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Αν και τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα, θεωρείται πιθανόν να εκλεγεί ένα νέο στέλεχος του ΚΕΑΔ στην περιφέρεια των Τιράνων, ο Λεωνίδας Σόλης. Η συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα προκάλεσε και διάσπαση στην ΟΜΟΝΟΙΑ, με αποτέλεσμα κάποιοι να συνεργαστούν με τον Σαλί Μπερίσα.
Ενας από αυτούς είναι ο Κώστας Μπάρκας, παλιό στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που χρημάτισε και υπουργός Εργασίας, ο οποίος κατέβηκε υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά θεωρούνταν αμφίβολο αν θα εκλεγεί. Με τους Δημοκρατικούς ήταν υποψήφιος και ο πρώην περιφερειάρχης Αργυροκάστρου και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΕΑΔ το 2005, Σπύρος Ξέρας, η εκλογή του οποίου ήταν επίσης αμφίβολη.
Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα επανεκλέγεται ο Βαγγέλης Τάβος από την περιφέρεια του Αργυροκάστρου, ενώ στην περιφέρεια των Τιράνων εκλέγεται η Βασίλικα Μπάρκα - Χύσι, με καταγωγή από το Αργυρόκαστρο, έχει όμως από χρόνια μετακομίσει στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου ζει και εργάζεται. Πιθανόν να εκλεγεί και η Λοϊζα Τζιουβάνι, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός στο επάγγελμα, στους Αγίους Σαράντα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Πηγή: Έθνος
Μέχρι στιγμής εκλέγονται τρεις μειονοτικοί Βορειοηπειρώτες Βουλευτές.
Το Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) εξασφαλίζει έδρα στην Αυλώνα, όπου εκλέγεται ο πρόεδρος του Κόμματος Βαγγέλης Ντούλες.
Επίσης εκλέγονται οι ελληνικής καταγωγής μειονοτικοί υποψήφιοι Σπύρος Ξέρρας με το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Βαγγέλης Τάβος με το Σοσιαλιστικό.
Ετικέτες
Βόρειος Ήπειρος,
Πολιτική
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου