Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές


Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ δείχνει το τελευταίο κύμα του προεκλογικού βαρόμετρου της εταιρείας Vprc για λογαριασμό του Tvxs.gr. Άνοιγμα 6,8 ποσοστιαίων υπ΄ρ του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για το Βήμα. Σε έρευνα της Marc για λογαριασμό του Έθνους η διαφορά είναι στις 7,5 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδυναμία 153 εδρών, ενώ από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue, για λογαριασμό του Σκάϊ και της εφημερίδας Καθημερινή, προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5%, έναντι 35,5 της ΝΔ.

Τέλος, σε δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύει η εφημερίδα «Η ΣΦΗΝΑ» το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 11 μονάδες της ΝΔ στην Β΄ Αθήνας, ενώ και στην Α΄ Αθήνας το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει μπροστά και προηγείται κατά 3 μονάδες.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Vprc, η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Κινείται πάνω από τα επίπεδα του 42%, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, ενώ δεν υπάρχει σενάριο που να καταγράφει λιγότερες από 154 έδρες. Η παράσταση νίκης του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον εδραιωμένη σε ποσοστά άνω του 60%, ενώ το ενδιαφέρον για τις εκλογές ενισχύεται σταθερά (έχει φτάσει το 65% και έχει συνεχή ανοδική τάση).

Η ΝΔ κινείται στα επίπεδα του 35% και είναι με τα σημερινά δεδομένα αδύνατον να ξεπεράσει σε κάθε περίπτωση το 36%. Οι έδρες της εκτιμάται ότι θα είναι κάτω από 100. Τα μικρότερα κόμματα παραμένουν σταθερά στα ποσοστά που κατέγραψαν στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, με το ΚΚΕ να βρίσκεται περίπου στο 8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 4% και τον ΛΑΟΣ στο 6%, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι χάνουν το στοίχημα της εισόδου στη Βουλή.

Αντιστοίχως στην έρευνα της Κάπα Research, για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5%. Στη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εισέρχονται πέντε κόμματα, αφού οι Οικολόγοι Πράσινοι συγκεντρώνουν 2,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε ποσοστό 17,6%.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί να προκύψει από τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στην ερώτηση «τι θα θεωρούσατε προτιμότερο να προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου;» το 65,6% επιθυμεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 28,6% κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 3,6% επιθυμεί επανάληψη των εκλογών. Όσον αφορά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου συγκεντρώνει 40,4%, ο κ. Καραμανλής 38,6% και ένα ποσοστό 18,9% απαντά «Κανένας».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Marc, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 36,7%, η Νέα Δημοκρατία το 29,2% και ακολουθούν το ΚΚΕ 7,4%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι κινούνται στο 1,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 9,4%.

Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά εκτιμάται στις 6,7 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να λαμβάνει 41,6% (153 έδρες), η ΝΔ 34,9% (95 έδρες και το χαμηλότερο ιστορικά εκλογικό ποσοστό), το ΚΚΕ 8,4% (23 έδρες), ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,3% (17 έδρες), ο ΣΥΡΙΖΑ 4,2% (12 έδρες), ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν εκτός Βουλής με 2,2%.

Εξάλλου, στο ερώτημα εάν σε περίπτωση ήττας της ΝΔ και με διαφορά μεγαλύτερη των ευρωεκλογών θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ένας στους δύο ψηφοφόρους (51,3%) απαντά «όχι» και το 33% απαντά «ναι». Ωστόσο, ανεξάρτητα εάν στην παρούσα πολιτική συγκυρία δεν αποτυπώνεται, το 20,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ λένε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας.

Σύμφωνα, τέλος, με την έρευνα, αρνητική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για τους αρχηγούς των μικρών κομμάτων. Συγκεκριμένα το 56,2% των ψηφοφόρων έχει αρνητική γνώμη για τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και το 37,3% θετική. Αντίστοιχα για τον Αλέξη Τσίπρα αρνητική γνώμη εκφράζει το 63,4% και θετική το 29, 6%, ενώ για τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργο Καρατζαφέρη αρνητική άποψη έχει το 58,7% και θετική το 37,4%. Τέλος σε ό,τι αφορά τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλο αρνητική γνώμη έχει το 49,8% και θετική το 20,3%.

Από τη δημοσκόπηση της Public Issue, προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με 153 έδρες και ποσοστό 41,5%. Στο 35,5% διαμορφώνεται το ποσοστό της ΝΔ, που φαίνεται να εκλέγει 97 βουλευτές. Τρίτο κόμμα στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος εμφανίζεται το ΚΚΕ με ποσοστό 8,5% και 23 βουλευτές. Ακολουθεί ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6% που φαίνεται να εκλέγει 16 βουλευτές, ενώ πέμπτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 4% και 11 βουλευτές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ποσοστό 2% δεν καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή.

Τέλος, σε δημοσκόπηση της GPO το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 11 μονάδες της ΝΔ στην Β΄ Αθήνας, ενώ και στην Α΄ Αθήνας το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει μπροστά και προηγείται με 3 μονάδες. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, στην Α΄ Αθήνας στη Νέα Δημοκρατία προηγείται η Ντόρα Μπακογιάννη και ακολουθούν Αβραμόπουλος Παυλόπουλος, Πιπιλή και Αλογοσκούφης. Αντίστοιχα στο ΠΑΣΟΚ προηγείται η Άννα Διαμαντοπούλου και ακολουθούν Σκανδαλίδης, Οικονόμου, Παπουτσής, Αλευράς.

Πηγή: eklogika.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φτού μπαίνει ο σύριζα?Κρίμα........