Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ξεκίνησε η μάχη των επιγόνων στη ΝΔ


Ντόρα Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς σε αγώνα δρόμου για τη διαδοχή του Κ. Καραμανλή

Εντονη κινητικότητα και ασυνήθιστες παρασκηνιακές διεργασίες παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα στο εσωτερικό της ΝΔ που προετοιμάζεται πια πυρετωδώς για την «επόμενη ημέρα». Η εικόνα κατάρρευσης που εμφανίζει η κυβέρνηση αλλά και μια σειρά κινήσεις του κ. Κ. Καραμανλή δημιουργούν τη βεβαιότητα στα στελέχη του ότι έχει πια αποφασίσει να εγκαταλείψει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος μετά τις εκλογές, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του, για να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αμφισβητηθεί εσωκομματικά για πρώτη φορά λόγω των τελευταίων επιλογών του.

Ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν πολύ πιθανή την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από το ΠαΣοΚ στις εκλογές, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών άρχισε να στοιχίζεται πίσω από τους υπουργούς που θεωρεί επιγόνους του Πρωθυπουργού, ανταλλάσσοντας μάλιστα τα πρώτα σποραδικά πυρά με τους εσωκομματικούς αντιπάλους.

Οι εξελίξεις στη ΝΔ είναι τις τελευταίες ημέρες καταιγιστικές: μόνο χθες τρεις βουλευτές της Ηλείας προχώρησαν σε δημόσια καταγγελία του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά και απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Ο αποκλεισθείς από το ψηφοδέλτιο του Ρεθύμνου κ. Κ. Σχοινάς κατήγγειλε τον κ. Καραμανλή πως δημιούργησε μια «κομματική νομενκλατούρα». Αλλά και η επίθεση του κ. Α. Βγενόπουλου αξιοποιήθηκε στο παρασκήνιο της ΝΔ ως μια υπόθεση που πλήττει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

O πως επισημαίνουν υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η μάχη της διαδοχής του κ. Κ. Καραμανλή έχει ήδη αρχίσει με επίδοξους διαδόχους του την κυρία Μπακογιάννη, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. Για να τεκμηριώσουν αυτή την άποψή τους υπενθυμίζουν ότι οι τρεις υπουργοί τηλεφώνησαν από τους πρώτους στον κ. Σ. Τσιτουρίδη για να του δηλώσουν συμπαράσταση μόλις πληροφορήθηκαν τον αποκλεισμό του από τον συνδυασμό του Κιλκίς.

Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι και τα τρία στελέχη έχουν αρχίσει έναν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσουν πυρήνες κομματικού μηχανισμού σε ολόκληρη τη χώρα, προσθέτοντας ότι η κυρία Μπακογιάννη έχει προς το παρόν το προβάδισμα επειδή έχει ξεκινήσει νωρίτερα αυτή την προετοιμασία αλλά και επειδή δραστηριοποιείται περισσότερα χρόνια στην κομματική βάση.

Από την άλλη πλευρά, ισχυροποιημένος δείχνει μετά το καλοκαίρι ο υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος κατόρθωσε να χτίσει εγκαίρως τις άμυνες του κρατικού μηχανισμού κατά της πανδημίας της γρίπης.

Ενισχυμένος εμφανίζεται και ο κ. Σαμαράς καθώς, σύμφωνα με μυστική δημοσκόπηση που έχει στα χέρια του ο κ. Καραμανλής, ο υπουργός Πολιτισμού κατατάσσεται τρίτος σε δημοτικότητα μετά τους Γ. Σουφλιά και Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά με τους δικούς του δείκτες θεαματικά βελτιωμένους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η κυρία Μπακογιάννη δείχνει να απορροφά και τους περισσότερους από τους δυσαρεστημένους βουλευτές της ΝΔ από τις επιλογές του κ. Καραμανλή, καθώς και τους περισσότερους από εκείνους που αποχώρησαν οικειοθελώς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην συνυποψήφιός της στην Αθήνα κ. Γ. Βουλγαράκης δηλώνει ανοιχτά ότι υποστηρίζει μόνο την υπουργό Εξωτερικών σε αυτή την εκλογική μάχη, ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η κυρία Μπακογιάννη έχει αποκαταστήσει πλήρως και τις σχέσεις της με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού. Οπως είναι φυσικό, ταυτόχρονα με τις διαδικασίες διαδοχής έχουν αρχίσει και οι εσωκομματικές τρικλοποδιές αλλά και τα πισώπλατα μαχαιρώματα.

Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες Βγενόπουλου κατά της κυβέρνησης, στελέχη της ΝΔ διέδιδαν χθες στο παρασκήνιο ότι αυτή η υπόθεση «αποτελειώνει την Ντόρα». Λ ίγο αργότερα οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ, με επικεφαλής τον υφυπουργό Απασχόλησης κ. Γ. Κοντογιάννη, κατήγγειλαν με κοινή επιστολή τους τον κ. Σαμαρά επειδή επιχείρησε να μετακινήσει διοικητικά τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα από την Ηλεία στη Μεσσηνία, για να ελέγξει τις προσλήψεις προσωπικού.

Οι τρεις βουλευτές χαρακτηρίζουν «πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη μεθόδευση» την πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού και ζητούν από τον κ. Καραμανλή να παρέμβει.

Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος με τη ΝΔ στο Ρέθυμνο στις εκλογές του 2007 κ. Σχοινάς, ο οποίος αποκλείστηκε από τους συνδυασμούς με απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου που ευνοεί τη βουλευτή κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε με ανοιχτή επιστολή του πως δεν πρόκειται να ψηφίσει ξανά τη ΝΔ καλώντας και τους οπαδούς του να πράξουν το ίδιο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει άλλο δέσμια μιας σκληρής κομματοκρατίας, μιας νομενκλατούραςπου μοναδικό μέλημά της είναι η αναπαραγωγή της δύναμής της, η νομή της εξουσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Σχοινάς.

Πηγή: Το Βήμα

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα είπε όλα ο Καρατζαφέρης για το τι πραγματικά συμβαίνει στη ΝΔ:
Ο Καραμανλής έχει ένα αρνητικό στοιχείο που τον εμποδίζει να αναδειχθεί σε μεγάλο ηγέτη. Ο μεγάλος ηγέτης είναι αυτός που τα βάζει με τον ισχυρό και χαϊδεύει τον αδύνατο. Εδώ έχουμε το αντίθετο. Είπε ο κ. Καραμανλής ότι θα απομακρύνει τον οποιονδήποτε πίκρανε την παράταξη. Έχω μαζέψει, μια σειρά από πρωτοσέλιδα, εναντίον της κας Μπακογιάννη για τη Siemens, εναντίον του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Siemens, εναντίον του κ. Σουφλιά για το αυθαίρετό του. Πρωτοσέλιδα, που ταλάνισαν τη ΝΔ, αλλά δεν έχει τη δύναμη να τους ακουμπήσει και βρήκε τον Τσιτουρίδη, το Δούκα.