Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ο Γαργαντούας των δεινοσαύρων

Ο Αργεντινόσαυρος είναι το μεγαλύτερο ζώο που πάτησε το πόδι του στη Γη

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησε 426 είδη δεινοσαύρων καταλήγοντας σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα τόσο για τον κόσμο των δεινοσαύρων γενικότερα όσο και για κάθε είδος ξεχωριστά.

Eνα από τα συμπεράσματα της μελέτης που συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας ήταν πώς οι δεινόσαυροι για λόγους επιβίωσης «μεταμορφώθηκαν» σε πτηνά. Ενα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα της μελέτης έχει να κάνει με τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο δεινόσαυρο που υπήρξε ποτέ.

Ο γίγαντας και ο… νάνος

Σύμφωνα με τους ερευνητές το μεγαλύτερο είδος δεινοσαύρων είναι Αργεντινόσαυρος που ζούσε πριν από 90 εκ. έτη στη Νότιο Αμερική και απολιθώματα του βρέθηκαν στην Αργεντινή. Ο Αργεντινόσαυρος ήταν φυτοφάγος και είχε βάρος 90 τόνων! Ενδεικτικό του μεγέθους του Αργεντινόσαυρου είναι ότι το μεγαλύτερο σε μέγεθος είδος σαρκοβόρου δεινοσαύρου που εμφανίστηκε στη Γη, ο φοβερός και τρομερός Τυραννόσαυρος ρεξ, ζύγιζε μόλις.. 7 τόνους. Οσον αφορά το μικρότερο είδος αυτό όπως φαίνεται ήταν ο Qiliania, ένας μικροσκοπικός ιπτάμενος δεινόσαυρος με μέγεθος σπουργιτιού που ζούσε στην Κίνα πριν από 120 εκ. έτη και είχε βάρος μόλις 15 γρμ. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Biology».

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: