Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Επιστολή Αστέριου Ζωγράφου, υπ. Δημάρχου Συνδιασμού "Ισχυρός Δήμος", προς τους κατοίκους της Ορμύλιας για τα Μεταλλεία

Φίλες και φίλοι

Ήρθε, νομίζω, η ώρα να πούμε αλήθειες. Ήρθε η ώρα ο Λαός της Ορμύλιας να μάθει για το «παιχνίδι» που έστησαν στην πλάτη του κάποιοι με αφορμή το θέμα του μεταλλείου στις «Σκουριές».
Ένας ολόκληρος μηχανισμός καταστροφολογίας, παραπληροφόρησης, τρομολαγνείας και διασποράς του φόβου στήθηκε και λειτούργησε στην Ορμύλια με μοναδικό σκοπό κάποιοι να «ξανάρθουν στα πράγματα», κάποιοι να μοιράσουν τις καρέκλες του Δημαρχείου, άλλοι να αυξήσουν τα ποσοστά του κόμματος τους και άλλοι να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους.

Μας έβρισαν χυδαία και μας προπηλάκισαν, ειδικά τους συμβούλους της Ορμύλιας, όταν πήραμε την ρεαλιστική, τολμηρή  και γενναία απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα των μεταλλείων.
Μια σοβαρή και μελετημένη απόφαση που επειδή δεν τους «βόλευε» δεν σας την είπαν ποτέ. Σαν είπαν, φαντάζομαι, για μια ακόμα φορά «Ο Ζωγράφος είναι  με τα μεταλλεία».
Αλλά το ψέμα, φίλες και φίλοι, έχει κοντά ποδάρια, όπως λέει και ο σοφός Λαός.
Ήρθε ο ίδιος ο υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη κος Γ. Μίχος, εκπρόσωπος του αντιμεταλευτικού κινήματος, να τους ξεγυμνώσει, να τους αποκαλύψει και να τους εκθέσει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, αναγράφοντας στο πρόγραμμά του για τα μεταλλεία τα ίδια σχεδόν που λέει και η απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Πολυγύρου, επιβεβαιώνοντας πλήρως έτσι την ορθότητα της θέσης μας. (Επισυνάπτονται οι θέσεις του κινήματος ανάπτυξης – Γιάννης Μίχος)
Γι αυτό δεν ξαναμίλησαν για τα μεταλλεία και για την δήθεν καταστροφή. Γι αυτό κατάπιαν τη γλώσσα τους.
Νομίζουν βέβαια ότι η δουλειά του έγινε. Ότι κατάφεραν αυτό που ήθελαν.
Αλλά κάνουν λάθος. Ο Λαός της Ορμύλιας θα δώσει την απάντησή του σε αυτούς που θέλησαν να τον εξαπατήσουν, να τον εμπαίξουν, να παίξουν με τον πόνο του και να εκμεταλλευτούν τις ανησυχίες του.
Είμαστε και θα είμαστε φύλακες του τόπου μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να επιφέρει την παραμικρή βλάβη.
Δεν τρομοκρατούμε τον κόσμο, δεν παραπληροφορούμε, δεν τερατολογούμε  αλλά είμαστε σε ετοιμότητα με γνώση, εμπειρία και σοβαρότητα για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας.

Με τιμή
    Αστέριος  Ζωγράφος



ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΚΙΝΗΜΑ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ»


Β. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ελπίδα είναι ένα όνειρο που ξυπνά. (Αριστοτέλης)

1. Μεταλλευτική δραστηριότητα

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα της περιοχής αποτελεί η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Η άποψή μας είναι αντίθετη με την επέκταση  της παραδοσιακά υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Η επέκταση της μεταλλείας στις σκουριές και σε άλλες περιοχές μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης.

Όμως ο Δήμος δεν έχει ούτε το ρόλο, ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη θεσμική αρμοδιότητα να νομοθετήσει ώστε να ακυρώσει τις επεκτάσεις της μεταλλείας.

Με βάση αυτή τη παραδοχή δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αρνούμαστε το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Θεωρούμε αναφαίρετο και δημοκρατικό δικαίωμα όλων των πολιτών το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του επαγγέλματος και της αξιοπρεπούς εργασίας.

Σεβόμαστε τους εργαζομένους και τις θέσεις εργασίας τους τόσο στη μεταλλευτική όσο και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας στα πλαίσια της τρήσης των νόμων και των κανόνων του κράτους και της Ε.Ε.

Υπερασπίζουμε το δικαίωμα της εργασίας. Κανένας άνεργος στον τόπο μας.

Πιέζουμε για την πλέον αυστηρή εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων και κανόνων.


Ανοίγουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση την περιφέρεια, την επιχειρηματική κοινότητα και επιστημονική κοινότητα, τους εργαζομένους και τους φορείς της περιοχής αναζητώντας την ισορροπία της φέρουσας ικανότητας  της περιοχής για μια ισόρροπη ανάπτυξη όλου του Δήμου.

Ενώνουμε όλους τους δημότες ανεξάρτητα από την τυχόν διαφορετική μας θέση σε σχέση με το θέμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Ονειρευόμαστε όλοι μαζί από κοινού το αύριο στην περιοχή μας.




Τέλος, παραθέτουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αποκατάσταση της αλήθειας:

Το Συμβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση, έλαβε υπόψη τις τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων  του Δήμου Πολυγύρου και μετά από διαλογική συζήτηση

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι   κ α τ ά    π λ ε ι ο ψ η φ ί α

Με δεδομένη την συνέχιση των εργασιών στην θέση «Σκουριές» Μ. Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη, από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» λόγω των αδειοδοτήσεων της πολιτείας και των αποφάσεων του ΣΤΕ, στο πλαίσιο της ρεαλιστικής αντιμετώπισης του θέματος και στο σκέλος που αφορά τον Δήμο Πολυγύρου λόγω της γειτνίασης με την θέση «Σκουριές», αναλαμβάνουμε την υποχρέωση παρακολούθησης και ελέγχου της πιστής εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων που έθεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής, με ομόφωνη απόφαση στην 147/10-12-2010 συνεδρίασή του και συμπεριελήφθησαν στην υπ’ αριθ. με ΑΠ οικ. 201745/26.06.2011 ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το ΥΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα θα απαιτήσουμε την τοποθέτηση αντιπροσώπου του Δήμου Πολυγύρου στην επιτροπή παρακολούθησης - τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις διατάξεις των γενικών όρων που αφορούν την μη χρήση κυανίου ή παράγωγα αυτού, τον περιορισμό της σκόνης στα όρια της μελέτης και την διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής. 

Οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις από τα αναγραφόμενα στην προαναφερόμενη ΚΥΑ  ή τυχόν αστοχίες της ΜΠΕ που δύνανται να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία ή στις επαγγελματικές δραστηριότητες των συνδημοτών μας, θα αποτελέσουν λόγω προσφυγών με όλα τα ένδικα μέσα εκ μέρους του Δήμου Πολυγύρου για την ανάκληση της αδειοδότησης.

Επί της απόφασης μειοψήφησε η μείζονα και οι δύο ελάσσονες μειοψηφίες. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος  κ. Αστέριος Μπάτσιος ψήφησε υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας.

Η παρούσα απόφαση πήρε αύξοντα αριθμό 394/2013
Έτσι συντάχτηκε το πρακτικό και υπογράφεται όπως παρακάτω

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        ΤΑ Μ Ε Λ Η
Υπογραφή                         Υπογραφές

Ακριβές Απόσπασμα
Πολύγυρος 8-10-2013
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: