Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Νέα πρόκληση στην Πρεμετή – Έχτισαν την πόρτα του ναού

Εικόνες μεσαιωνικού σκοταδισμού αποκαλύπτονται στην Αλβανία, όπου ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε το τι επακολούθησε το άδειασμα του ελληνορθόδοξου ναού της Παναγίας στην Πρεμετή της Αλβανίας.

Σήμερα το πρωί, άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας "Aulona", από κοινού με υπαλλήλους του Δήμου Πρεμετής, κατέλαβαν εκ νέου του κτίριο της εκκλησίας, όπου από χθες το απόγευμα δεν υπήρχε παρουσία ιερέα ή πιστών.

Οι υπάλληλοι του Δήμου καθάρισαν τους χώρους, αφαιρώντας εκ νέου ιερά σκεύη, που είχαν επανατοποθετήσει χθες ιερείς και πιστοί.


Όλες αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και το διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προέβη προς τον πρέσβη της Αλβανίας στην Ελλάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας σε απάντηση του διαβήματος διαμαρτυρίας του ελληνικού ΥΠΕΞ διαχωρίζει τα περιστατικά σε Πρεμετή και Αργυρόκαστρο και απαντά σε μάλλον αδιάφορο ύφος κάνοντας λόγο για «ανάλυση των γεγονότων με ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και στο πλαίσιο που αυτά εξελίσσονται».

Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ σημειώνεται ότι «τα επίσημα στοιχεία μιλούν για διαφορετικές καταστάσεις» και ότι «στο Γενικό Προξενείο του Αργυροκάστρου βρέθηκε μια σχετικά μικρή πέτρα, η οποία - κατά τις προκαταρκτικές έρευνες - μπορεί να πετάχτηκε τυχαία από τους τροχούς κάποιου διερχόμενου οχήματος».

Για τα δε επεισόδια στην εκκλησία, στην Πρεμετή, η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνες οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι - κατά την κ. Μπράχο - «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο».

Στο, μεταξύ, τα βίαια επεισόδια στην Πρεμετή, σκηνές από τα οποία έκαναν το γύρο του διαδικτύου σε Ελλάδα, Αλβανία και Ευρώπη, φέρνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει τα «βίαια επεισόδια, τη βία κατά κληρικών και πιστών, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου».

Ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «χθες Δευτέρα 19 Αυγούστου σημειώθηκε νέα ένταση στον ίδιο χώρο μεταξύ αλβανικών αστυνομικών Αρχών, χριστιανών κληρικών και πιστών και ακολούθησε βίαιος λιθοβολισμός κατά της προξενικής Αρχής της Ελλάδας στην πόλη του Αργυροκάστρου».

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, αφού αναφέρεται και στα θλιβερά επεισόδια της 16ης Αυγούστου, ζητεί από την Κομισιόν να απαντήσει εάν έχει ενημερωθεί σχετικά, από αμφότερες τις πλευρές, την αλβανική κυβέρνηση και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η οποία έχει καταγγείλει τα γεγονότα, εάν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές, ποια είναι η θέση της για τον σεβασμό των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία και εάν σκοπεύει να συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική εντάξεώς της στην ΕΕ.

Παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ

Στο μεταξύ, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς σε ανακοίνωση του τομέα Εξωτερικής Πολιτισκής υποστηρίζει ότι «Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η ανοχή και η καλλιέργεια του εθνικιστικού φανατισμού και η παραβίαση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν ωφελεί ούτε την ίδια ως χώρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις» και σημειώνει ότι: «Η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για την επίθεση εναντίον ελληνορθόδοξων και του Έλληνα προξένου στην Πρεμετή, η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει (σσ: η αλβανική κυβέρνηση) για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης».

Πηγή: Real

Δεν υπάρχουν σχόλια: