Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Συνελήφθη ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Στη σύλληψη του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντί προχώρησαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

 Η σύλληψη του ανώτατου καθοδηγητή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έγινε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο Κάιρο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Μοχάμεντ Μπαντί συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη ανώτερο ηγέτη του κινήματος σε ένα διαμέρισμα κοντά στην περιοχή αλ- Ραμπαά Αντίγια τον τόπο όπου την Τετάρτη σκοτώθηκαν περισσότεροι από 280 υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.


Αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του, καθώς κατηγορείται για «υποκίνηση σε βία». Ο γιος του Μπαντί σκοτώθηκε την Παρασκευή, αλλά ο ηγέτης της συντηρητικής ισλαμικής ομάδας, που ιδρύθηκε το 1929, δεν παρέστη στην κηδεία.

Τόσο η δημόσια τηλεόραση όσο και ιδιωτικά δίκτυα, που υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα το στρατιωτικό πραξικόπημα, έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες του 70χρονου Μπαντί να κάθεται σε ένα γραφείο, με ένα παραδοσιακό μακρύ λευκό χιτώνα, ενώ η ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης έδειξε φωτογραφίες του ισλαμιστή ηγέτη σε μια κλούβα της αστυνομίας.

Συγκρούσεις στο Σινά

Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα το βράδυ ανάμεσα σε ενόπλους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στο Σινά, μετά την ρίψη ρουκέτας στα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στην περιοχή, σύμφωνα με πηγή της αιγυπτιακής ασφάλειας και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοπλοι επιτέθηκαν επίσης σε ένα αστυνομικό τμήμα και σε μια φυλακή στην πόλη Αλ Αρίς.

Ανησυχία ΗΠΑ για τον θάνατο ισλαμιστών κρατουμένων

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τον θάνατο μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κρατούνταν στην Αίγυπτο και κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει πως η ισλαμική αυτή οργάνωση θα πρέπει να απαγορευτεί.

«Μας προκαλεί βαθειά ανησυχία ο ύποπτος θάνατος κρατουμένων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε μια φερόμενη απόπειρα απόδρασης από φυλακή κοντά στο Κάιρο», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους, αναφερόμενη στους περίπου 37 υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι πέθαναν υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες σε αιγυπτιακή φυλακή την Κυριακή.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τον θάνατο των 37 αυτών κρατούμενων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οι οποίοι φέρεται ότι πέθαναν από ασφυξία που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων κατά την διάρκεια μιας απόπειρας απόδρασης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι, ο κ. Μπαν «προβληματίστηκε βαθύτατα» από αυτό το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ και «ζητεί την διεξαγωγή μιας πλήρους έρευνας για την αποσαφήνιση των γεγονότων».

Εξάλλου ο γ.γ. του ΟΗΕ «καταδίκασε απερίφραστα» την ενέδρα ενόπλων στο Σινά που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 Αιγύπτιων αστυνομικών και εξέφρασε την ελπίδα «οι υπεύθυνοι να εντοπιστούν γρήγορα και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών, αμφισβητώντας επίσης τον απολογισμό των νεκρών που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο αιγυπτιακός στρατός από τότε που άρχισε η κρίση.

Πηγή: TheInsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: