Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Θεσσαλονίκη-ΑΠΘ: Στα σκαριά έδρα Εβραϊκών σπουδών


Πολύ θετική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ την προοπτική επαναλειτουργίας της έδρας εβραϊκών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς και την προσέγγιση και συνεργασία πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Την Τετάρτη, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επαναβεβαίωσε την πρόθεση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ για επαναλειτουργία της έδρας (σ.σ. η έδρα καταργήθηκε επί Μεταξά), ένα θέμα που έχει συζητηθεί εκτενώς μεταξύ των αρχών του Πανεπιστημίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας.

Όπως εξήγησε η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Ελένη Χοντολίδου, με βάση το νέο νόμο, που επιτρέπει την ίδρυση επώνυμων εδρών στα πανεπιστήμια, οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν την ίδρυση έδρας εβραϊκών σπουδών.
Το θέμα θα συζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές του Αριστοτελείου με το υπουργείο Παιδείας για την προοπτική χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος κι εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό θα αναζητηθούν σπόνσορες.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλτιέλ, αρχικά θα μπορούσαν να αναζητηθούν καθηγητές από Ελλάδα για τη στελέχωση της έδρας, προκειμένου το κόστος να είναι μικρό και στη συνέχεια να έρχονται και να διδάσκουν και καθηγητές από το Ισραήλ.

Επίσης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ενισχύεται περαιτέρω και η συνεργασία των πανεπιστημίων της πόλης με πανεπιστήμια του Ισραήλ και στο πλαίσιο αυτό το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας θα αδελφοποιηθούν με αντίστοιχο ισραηλινό ακαδημαϊκό φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους, καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ είχαν έρθει στη Θεσσαλονίκη κι είχαν συζητήσει με τις αρχές και συναδέλφους τους στο ΑΠΘ τη φιλοτέχνηση ενός έργου από το ισραηλινό πανεπιστήμιο στους χώρους του ΑΠΘ, όπου- μεταξύ άλλων- βρίσκονται τα εβραϊκά νεκροταφεία. Παράλληλα, είχε συζητηθεί και η φιλοτέχνηση ενός έργου από το Αριστοτέλειο στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ως ανταπόδοση και συνεισφορά στην ενίσχυση της ελληνοϊσραηλιτικής φιλίας.

"Όλες αυτές οι κινήσεις είναι πάρα πολύ θετικές γιατί οι σχέσεις γίνονται
καλύτερες τόσο σε πανεπιστημιακό επίπεδο όσο και σε κρατικό. Και με τον
τουρισμό που σκοπεύει να έρθει από το Ισραήλ στην Ελλάδα δημιουργούμε ένα
ανάχωμα στις δυσκολίες που περνάμε αυτή τη στιγμή" υπογράμμισε ο κ. Σαλτιέλ

Πηγή: Αγγελιοφόρος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΩΧ Καλό είναι αυτό τώρα?