Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τουρκία: Η βουλευτής κουρδικής καταγωγής Λεϊλά Ζάνα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε 10ετή κάθειρξη την βουλευτή του τουρκικού κοινοβουλίου και εμβληματική προσωπικότητα του κουρδικού ζητήματος Λεϊλά Ζάνα για συμμετοχή στο ανταρτικό κουρδικό κίνημα και για διάδοση προπαγάνδας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ, κύριας πόλης στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου αποτελούν πλειονότητα οι Κούρδοι, αποφάσισε ότι η Ζάνα, η οποία δεν παρέστη στη δίκη, παραβίασε εννέα φορές τον ποινικό κώδικα και τον νόμο κατά της τρομοκρατίας εκφράζοντας σε ομιλίες της την υποστήριξή της στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στον φυλακισμένο ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η 51χρονη Ζάνα, η οποία έχει παραμείνει για μία δεκαετία στη φυλακή (1994-2004) μαζί με τρεις άλλους πρώην Κούρδους βουλευτές για συνωμοσία με το ΡΚΚ,
είχε καταδικαστεί και πάλι στην ίδια ποινή το 2008, αλλά το ακυρωτικό δικαστήριο είχε στη συνέχεια ακυρώσει την ετυμηγορία για διαδικαστικούς λόγους.

Το δικαστήριο εμμένει στην πρώτη του ετυμηγορία με τη νέα αυτή απόφασή του σήμερα. Οι δικηγόροι της Ζάνα θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου έφεση.

Να σημειώσουμε ότι η Λεϊλά Ζάνα, η οποία τιμήθηκε το 1995 με το Βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε ζητήσει το Δεκέμβριο τη διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Τουρκία για το μέλλον του κουρδικού λαού σε συνέντευξή της σε κουρδική ιστοσελίδα.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: