Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Όλοι εναντίον όλων στο υπουργικό συμβούλιο – Στο στόχαστρο Ρέππας και Ραγκούσης

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε το υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Για την ακρίβεια, στη συνεδρίαση όλοι ήταν εναντίων… όλων με τις επιθέσεις μεταξύ των υπουργών να δίνουν και να παίρνουν. Χαρακτηριστικός της έντασης που επικρατούσε ήταν και ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας εξαπέλυσαν επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Ραγκούση με αφορμή την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Βενιζέλος και Ρέππας χαρακτήρισαν την απογραφή «μαϊμού».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ραγκούσης δεν ήταν παρών στο υπουργικό και δεν μπόρεσε να απαντήσει στους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης έστρεψαν τα βέλη τους κατά του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, με αφορμή την εφεδρεία.

Οι τρεις υπουργοί υποστήριξαν ότι ο τρόπος που εφαρμόζεται η εφεδρεία, οριζοντίως δηλαδή, είναι αναποτελεσματικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί επικαλούμενοι προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους με την απομάκρυνση χρήσιμων υπαλλήλων, ανέφεραν ότι το μέτρο της εφεδρείας απέτυχε.

Ως παράδειγμα ανέφεραν την εφεδρεία στο υπουργείο Παιδείας, και συγκεκριμένα στους στάβλους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου μπήκαν σε εφεδρεία οι εργαζόμενοι και οι στάβλοι δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μην μπορούν να εφαρμόσουν στην πράξη τα όσα μαθαίνουν.

Τον κύριο Ρέππα υπερασπίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι την ευθύνη για την εφεδρεία την έχουν όλοι οι υπουργοί.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την πλευρά του, επανέλαβε τη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα, δηλαδή ότι εάν αποτύχει η εφεδρεία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις.

Παράλληλα, ο κ. Ρέππας εμμένοντας στο ότι η μόνη ορθή πολιτική είναι εκείνη της αξιολόγησης, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, κάλεσε τους συναδέλφους του να στείλουν τις προτάσεις κάθε υπουργείου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για την αναδιοργάνωση των δομών, καθώς και την αξιοποίηση των υπαλλήλων μέσω της κινητικότητας.

Εμφανώς ενοχλημένος και εκνευρισμένος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, από την πλευρά του, υπενθύμισε ότι η τρόικα θα ξανάρθει στην Ελλάδα στο διάστημα μεταξύ 15 - 20 Ιανουαρίου και ζήτησε επιτάχυνση του έργου από τους υπουργούς.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τους υπουργός να θέσουν προτεραιότητες και να ξεκινήσουν δουλειά από… σήμερα.

Μάλιστα, τέτοιος ήταν ο εκνευρισμός Παπαδήμου που σε κάποια στιγμή που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πήγε να πει κάτι στον κ. Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός του είπε: «κάτσε κάτω».

Έκταση, επίσης, έλαβε στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση για την αξιολόγηση του δημοσίου τομέα, σε ότι αφορά το πλεονάζον προσωπικό, αλλά και εταιρείες -που όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε- «υπάρχουν για να υπάρχουν».

Όπως διευκρίνισαν επανειλημμένα οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις, αλλά αξιοποίηση του προσωπικού.

Εκτακτες αλλαγές σε εφεδρεία, πλειστηριασμούς, χαράτσι ακινήτων

Στο μεταξύ, εκτακτες παρεμβάσεις κατεπείγοντος χαρακτήρα, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και του Μεσοπρόθεσμου ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το υπουργικό Συμβούλιο και θα ισχύσουν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Τα μέτρα που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

- Παρατείνεται για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις,

- Διευκρινίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε. Ε. Τ. Η. Δ. Ε.) του ν. 4021/2011 και να προστατευθούν οι πολίτες για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή οι πολίτες που διαβιούν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες,

- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την αυτοδίκαιη απόλυση των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, που συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους και υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.

- Συμπληρώνονται άμεσα οι διατάξεις των παρ. 3, 4 και 7 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, σχετικά με τη θέση σε εφεδρεία των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: