Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εκδικάζεται στο Μόναχο το σκάνδαλο των μιζών για τα υποβρύχια

Προς συμβιβασμό οδεύουν τα κατηγορούμενα πρώην στελέχη της Ferrostaal με το Γερμανικό δικαστήριο, αποδεχόμενοι την ενοχή τους

Δύο μάνατζερ της Ferrostaal δικάζονται για δωροδοκία ελλήνων και πορτογάλων αξιωματούχων   

Η δίκη για την υπόθεση δωροδοκίας των δύο πρώην μάνατζερ του βιομηχανικού ομίλου Ferrostaal, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, φαίνεται ότι θα τελειώσει γρήγορα. Οι δύο κατηγορούμενοι, καθώς και η επιχείρηση ως έμμεσα εμπλεκόμενη, δέχτηκαν τον προταθέντα από το δικαστήριο συμβιβασμό.

Ως αντάλλαγμα για την ομολογία τους το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και σε έναν πρώην πληρεξούσιο ποινές φυλάκισης με αναστολή και χρηματικά πρόστιμα αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η Ferrostaal θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν 140 εκατ. ευρώ σε τέσσερις δόσεις μέχρι το 2014. Kαι αυτά είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες εκπροσώπου της Εισαγγελίας στο Πρωτοδικείο Μονάχου Ι εκκρεμούν αυτή τη στιγμή μόνο στη δικαιοσύνη της περιοχής του Μονάχου υποθέσεις για περίπου 50 υπόπτους υποθέσεων δωροδοκίας στη Ferrostaal.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και ο πρώην πληρεξούσιος της επιχείρησης με έδρα το Έσσεν παραδέχτηκαν σήμερα τις κατηγορίες της Εισαγγελίας. Σύμφωνα με αυτές κατέβαλαν στην Ελλάδα και την Πορτογαλία ‘μίζες’, προκειμένου να προωθήσουν την πώληση υποβρυχίων σ’ αυτές τις χώρες. Στους ωφελημένους συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, μεταξύ άλλων και ο πρώην έλληνας Υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν διώχθηκε δικαστικά.

Τελική δικαστική απόφαση δεν εκδόθηκε σήμερα, ωστόσο το δικαστήριο πρότεινε για τους δύο κατηγορουμένους διετείς ποινές φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο το πολύ μέχρι 30.000 ευρώ, ο δε πρώην πληρεξούσιος το πολύ μέχρι 40.000 ευρώ

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: