Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Τουρκία: Νότα για τα Ίμια στον «πόλεμο της τσιπούρας»

«Νότα για τα Ίμια» , είναι ο τίτλος του σχετικού με «τον πόλεμο της τσιπούρας» ρεπορτάζ , που καταχωρούν οι εφημερίδες HURRIYET και AKSAM. Χτες το πρωί , αναφέρεται, έφτασαν στην περιοχή των Ιμίων 12 ελληνικά αλιευτικά σκάφη προερχόμενα από Κάλυμνο και Λέρο για να ψαρέψουν τσιπούρες.

Τα σκάφη πέρασαν το σημείο των Ιμίων και παραβίασαν τουρκικά χωρικά ύδατα στα ανοιχτά των νησιών Τσαβούζ και Τσατάλ. Με την αύξηση των παραβιάσεων , σκάφος την τουρκικής ακτοφυλακής πέρασε σε απόσταση τριών μιλίων από τις βραχονησίδες.

Οι έλληνες ψαράδες σταμάτησαν την πορεία τους προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα και επέστρεψαν στα Ίμια.
Ακόμα, σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής παρακολουθούσε τις εξελίξεις μπροστά στην Κάλυμνο σε απόσταση ενάμιση μιλίου. Οι δε τούρκοι ψαράδες δεν πλησίασαν την περιοχή σε μικρότερη των τεσσάρων μιλίων απόσταση.

Στο μεταξύ, συνεχίζει το ρεπορτάζ, το Γενικό Επιτελείο γνωστοποίησε στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ότι σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, προστατεύοντας τους Έλληνες ψαράδες , προχθές, στην περιοχή των Ιμίων, παραβίασε επί έξι ώρες τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Το δε τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, σε Άγκυρα και Αθήνα.

Σύμφωνα με ενημερωτικά σημειώματα του Γενικού Επιτελείου προς το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρενόχλησαν τρεις φορές τουρκικά F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις, στις 13 Δεκεμβρίου.

Τέλος, αναφέρεται ότι αρμόδιοι του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών επεσήμαναν ότι την τελευταία περίοδο, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, έχει αυξήσει τις παρενοχλήσεις και παραβιάσεις με προφανή στόχο να στρέψει μακριά από τα οικονομικά προβλήματα την ελληνική κοινή γνώμη.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: