Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Συγχωνεύσεις και συγκρότηση νέων υπουργείων

Υπεγράφησαν τα Προεδρικά Διατάγματα

Tο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και οι αρμοδιότητές της υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Υπεγράφησαν τα τρία Προεδρικά Διατάγματα για τις συγχωνεύσεις υπουργείων. Συγκροτείται υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύονται στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Μενουδάκου, έκρινε νόμιμα -με ορισμένες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις- τρία σχέδια Προεδρικού Διατάγματος, που υπογράφονται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, και με τα οποία συγχωνεύονται και συγκροτούνται υπουργεία.

Eιδικότερα, συγκροτείται υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο θα μεταφερθούν:

1. Από το υπουργείο Εσωτερικών η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

2. Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (το οποίο συγχωνεύεται με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών), η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα

Ακόμα, τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύονται σε υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγχωνεύονται σε αυτό τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το απόγευμα το Συμβούλιο της Επικρατείας διευκρίνισε (όπως είναι ήδη γνωστό) πως θα υπάρξουν δύο οικονομικά υπουργεία. Το προαναφερθέν και το νέο υπουργείο Οικονομικών.

Kαταργείται το ΥΜΑΘ

Τέλος, το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) μετατρέπεται σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης και οι αρμοδιότητές της υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης θα γίνει αύριο στις 11:00.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: