Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

«Μαύρες τρύπες» στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια σε πολλούς νομούς


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ

Φυγόκεντρες δυνάμεις ασκούνται στη Νέα Δημοκρατία και ο εκλογικός σχεδιασμός του κυβερνώντος κόμματος δέχεται ισχυρό πλήγμα. Οι «μαύρες τρύπες» στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια είναι πολλές. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο στις περισσότερες τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών και σε περισσότερους από 20 νομούς.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένο ότι στις εκλογές θα εκφραστεί η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η οποία ενισχύθηκε και από την εμφάνιση του Πρωθυπουργού το περασμένο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως που προκύπτει από τις συζητήσεις είναι ότι το πολιτικό «imperium» του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που θέτουν, παρά τις όποιες κινήσεις γίνονται, στο επίκεντρο της κριτικής τον κ. Καραμανλή. Πολλοί υποψήφιοι βουλευτές κάνουν λόγο για «μαύρη Κυριακή», ειδικά την 4η Οκτωβρίου, ημέρα ίδρυσης της ΝΔ.

Το πολιτικό τοπίο άλλαξε άρδην με άξονα τη Β΄ Αθηνών, περιφέρεια-«βαρόμετρο» για το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στη Β΄ Αθήνας φανερώνει σαφή στροφή υπέρ του ΠαΣοΚ και κάθετη πτώση της ΝΔ. Πολλοί μιλούν ανοιχτά για περιφέρεια-«σφαγείο» για τους υποψηφίους και «ναρκοπέδιο» για το κυβερνών κόμμα. Εξάλλου η ΝΔ στη Β΄ Αθήνας πιθανότατα θα βρεθεί με 10 βουλευτές αντί για 17, ενώ καταγράφει και σημαντικές απώλειες στους περισσότερους ποιοτικούς δείκτες: από την ακρίβεια έως την καθημερινότητα που την είχε κάνει σημαία του ο κ. Καραμανλής.

Παράλληλα, το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την κυβέρνηση είναι ότι ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που γίνονται σε ιδιαίτερα κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες καταγράφεται σε σημαντικό βαθμό αποσυσπείρωση της βάσης της ΝΔ και μετακίνηση προς το ΠαΣοΚ και τον ΛΑΟΣ. Το δύσκολο παρέμενε έως χθες ο «επαναπατρισμός» των ψηφοφόρων που μετακινούνται προς τον ΛΑΟΣ κυρίως σε περιφέρειες όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Αχαΐα, η Εύβοια, η Πέλλα, η Φωκίδα, η Φθιώτιδα, αρκετοί δήμοι στη Β΄ Αθηνών κ.α.

Ο κατάλογος με τις αρνήσεις πολιτευτών της ΝΔ, αρκετών βουλευτών, αλλά και επιφανών στελεχών στις τοπικές κοινωνίες είναι αρκετά μακρός και προκαλεί μελαγχολία στα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση για τη ΝΔ είναι ιδιαίτερα αρνητική, αφού ο ΛΑΟΣ έχει διεισδύσει στον ζωτικό χώρο της ΝΔ και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματός του αρκετών στελεχών που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα.

Η Ρηγίλλης ετοιμάζεται, πιθανότατα από τη Δευτέρα, να ανακοινώσει την ύστατη στιγμή τα ονόματα υποψηφίων βουλευτών. Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων είχε άμεση σχέση με τις αρνήσεις πολλών «γαλάζιων» στελεχών στις κρούσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της ΝΔ. Σε αρκετές περιοχές υπάρχουν εκκρεμότητες, κυριαρχούν εμφύλιοι πόλεμοι, οι πιέσεις από νυν βουλευτές να «κοπούν» συγκεκριμένα στελέχη είναι έντονες και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια «να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα».

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων ο κ. Π. Δούκας , ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των ημερών, επιμένει- παρά τα μηνύματα του Μεγάρου Μαξίμου ότι θα είναι εκτός ψηφοδελτίου- ότι «όταν έρθει η ώρα θα αποκαταστήσει την αλήθεια, αν και είναι γνωστή». Παράλληλα, ξέροντας κατά βάθος ότι έχει «κοπεί», τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η υποψηφιότητά του έπρεπε να κριθεί από τη συμπεριφορά και την προσφορά του στην κυβέρνηση ως υφυπουργού και επικαλείται μια σειρά από κινήσεις του, κυρίως όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν προγραμμένο και τον κ. Αρ. Παυλίδη, για τον οποίο έως αργά χθες υπήρχαν φήμες ότι ίσως διάλεγε μόνος του την έξοδο με δημόσια δήλωσή του...

Εκτακτο συνέδριο για επανεκλογή ηγεσίας

Στο επίκεντρο της κριτικής των στελεχών της ΝΔ βρίσκεται ο κ. Κ. Καραμανλής, για τον οποίο λένε ότι έχει υποστεί σημαντική φθορά η εικόνα του. Οι εποχές όπου ήταν στο απυρόβλητο πέρασαν ανεπιστρεπτί. Εξάλλου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε προχθές στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Μega ότι θα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση που η ΝΔ ηττηθεί.

Εθεσε όμως την προϋπόθεση να τον θέλει η παράταξή του, αγνοώντας τους δελφίνους που άλλα σχεδιάζουν. Ουσιαστικά ο κ. Καραμανλής- όπως έλεγαν χθες στελέχη του σκληρού καραμανλικού πυρήνα- προετοιμάζει ή προαναγγέλλει ότι μετά τις εκλογές θα προχωρήσει σε συνέδριο επιβεβαίωσης της ηγεσίας του, με στόχο να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία, επενδύοντας σε μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο ΠαΣοΚ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ανατρέπονται οι στρατηγικές των δελφίνων, που ανέμεναν ότι με την ήττα της ΝΔ θα άρχιζε το «παιχνίδι για την επόμενη ημέρα».

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: