Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης με Ντάισελμπλουμ: Διαφαινόμενη ρήξη για χρέος, τρόικα

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αναφέρθηκε εκτενώς στις προτεραιότητες και συγκεκριμένα στην αποφασιστικότητα με την οποία  η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις βαθιές, οι οποίες θα γίνουν χωρίς φόβο και πάθος», με στόχο να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι συζητήθηκε ο τρόπος που θα πορευτούν από κοινού τους επόμενους μήνες, Ελλάδα και Ευρώπη.


Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι και στη συνέχεια είχε συνάντηση περίπου μισής ώρας με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του κ. κ. Νταϊσελμπλουμ περί κινδύνου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, τόνισε ότι είναι δεδομένη η δέσμευση να μην συμβεί κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας πως η βούληση της Κυβέρνησης είναι για  ένα σχέδιο  αλλαγής πορείας χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

«Είναι μεγάλη χαρά να έχουμε στην Ελλάδα τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ. Η γνωριμία μας θα αποτελέσει τη βαση για μια εποικοδομητική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον όλων. Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Βαρουφάκη.

    Από τη δική μου μεριά είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερα την αποφασιστικότητα με την οποία θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και να είναι βαθιές
    Αναφέρθηκε στην εγγύηση που η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει για ισοσκελισμενους προϋπολογισμούς
    Τον τρόπο με τον οποίο Ελλάδα και ΕΕ θα πορευθούν
    Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε συνέχεια για αποπληθωρισμό και χρέος

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

    Είχα σήμερα αρκετές συζητήσεις εποικοδομητικές στην Αθήνα
    Με την Ελλάδα να πλησιάζει τη λήξη του προγράμματος είχαμε κάθε λόγο να συναντηθούμε
    Εξήγησα τις απαιτήσεις των συμφωνιων μας
    Εχουμε αμοιβαία συμφέροντα
    Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της
    Η παραμονή Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν
    Ο ελληνικός λαός χρειάστηκε να αντέξει σκληρά μέτρα
    Σημαντικό να μην πάει χαμένη η πρόοδος
    Να καθορίσει τη θέση της η νέα ελληνική κυβέρνηση

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

1. Αποδέχεστε την Τρόικα ως ελεγκτικό μηχανισμό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση;

Απάντηση Ντάισελμπλουμ: Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις για συνέχιση του προγράμματος, στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της γι’αυτό.

Απάντηση Βαρουφάκη: Η κυβερνηση εκλέχθηκε στη βάση της αμφισβήτισης του προγράμματος. Πάνω σε αυτή την πλατφόρμα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους. Δεν θα αμφισβητήσουμε αυτή τη λογική, δεν θα ζητήσουμε επέκταση του προγράμματος. Εχουμε τη διάθεση να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το κοινό μας συμφέρον εξυπηρητείται από μια νέα συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαβουλεύσεις όλων των ευρωπαίων.

2. Αν δοθεί παράταση στην Ελλάδα, πόση θα είναι; Υπάρχει θέμα ανακούφισης του χρέους; Τι λέτε για την διάσκεψη χρέους;

Απάντηση: Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί. Δεν καταλήξαμε σε αποφάσεις ακόμη. Η διάσκεψη χρέους ήδη υπάρχει, λέγεται Γιούρογκρουπ, ξέρετε.

Βαρουφάκης: Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων δομών, των διεθνών οργανισμών με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί εταίρους της. Αλλά με την τρόικα, μια επιτροπή εντεταγμένη στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε απορρίψει δεν θα συνεχίσει. Μόνο με τους νόμιμους θεσμούς της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, με την Τριμερή επιτροπή, η οποία είναι αντιευρωπαϊκής λογικής, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε.

Ντάισελμπλουμ: Αν εφαρμόσει η κυβέρνηση αυτά που έχει υποσχεθεί, θα εκτροχιαστεί

Αυστηρά προειδοποιητικά μηνύματα  όμως, έστειλε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ λίγο πριν την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. «Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

Πηγή: theinsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: