Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Διάγγελμα Ουκρανού Προέδρου: Η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον μας

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε  τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας», είπε προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας...όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας , δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών», είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι αυτονομιστές που θα παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι αύριο το πρωί δεν θα διωχθούν.

Τελεσίγραφο - προαναγγελία... μακελειού

Την ίδια ώρα πρόεδρος Τουρτσίνοφ απηύθυνε διπλό τελεσίγραφο στους φιλορώσους: να παραδώσουν μέχρι τα ξημερώματα τα όπλα και να μην αντισταθούν στις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες θα προχωρήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μεγάλη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση.

Ένα τελεσίγραφο που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως... προαναγγελία μακελειού.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας και ένας ακτιβιστής σκοτώθηκαν νωρίς το μεσημερι ενώ πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που πραγματοποίησε σήμερα το Κίεβο κατά των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι είχαν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο Χάρκοβο η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax-Ukraine, εκατοντάδες ρωσόφιλοι διαδηλωτές οπλισμένοι με ρόπαλα έχουν περικυκλώσει το δημαρχείο του Χαρκόβου με τον δήμαρχο να βρίσκεται μέσα στο κτήριο. Για βίαιες συγκρούσεις με 50 τραυματίες κάνει λόγο το ρωσικό Interfax, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.

Άλλες πληροφορίες θέλουν ομάδα οπλισμένων φιλορώσων να κατευθύνονται προς τις φυλακές- αφού πρώτα κατέλαβαν το κτίριο της αστυνομίας - με στόχο να απελευθερώσουν 70 κρατούμενους.

Ένοπλοι έχουν επίσης καταλάβει αστυνομικά τμήματα και κυβερνητικά κτήρια στις ανατολικές πόλεις Μαριούπολη (όπου κατοικεί μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας), Κραματόρσκ, Ντρούσκόβκα και Γενακίγιεβε.

Συνέρχεται με ρωσικό αίτημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει στις 8 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (03.00 ώρα Ελλάδος) με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

«Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 8 μ.μ. κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας», δήλωσε διπλωματική πηγή στον ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Ανησυχία και διπλωματικός «πυρετός» στη Δύση

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής τις ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της εξουσίας τους.

Η Κάθριν Αστον δηλώνει σε σε ανακοίνωση που εξέδωσε «βαθιά ανήσυχη» από τις ενέργειες ενόπλων και αυτονομιστικών ομάδων σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας και καλείγια μία ακόμη φορά τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει κάθε επιχείρηση που έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε και η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη» την παρουσία στην ανατολική Ουκρανία ανδρών με ρωσικά όπλα και όμοιες στολές παραλλαγής χωρίς διακριτικά, σαν αυτές που φορούσαν οι ρώσοι στρατιώτες όταν κατέλαβαν την Κριμαία.

Μιλώντας στην εκπομπή του ABC "This Week" η Πάουερ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία φέρουν «σημάδια από ανάμειξη της Μόσχας».

«Θεωρώ ότι έχουμε διαπιστώσει ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα και αν συνεχιστούν οι ενέργειες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, θα δείτε αύξηση αυτών των κυρώσεων», είπε η Πάουερ.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: