Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Δελτίο τύπου Γυμνασίου Ορμύλιας για συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών του γυμνασίου Ορμύλιας σε συνάντηση σχολικών αντιπροσωπειών στην πόλη Kosice της Σλοβακίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Comenius.

Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα από την Τρίτη 8-4-2014 έως το Σάββατο 12-4-2014, τρεις εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές (τρία κορίτσια και δύο αγόρια) του Γυμνασίου Ορμύλιας μετέβησαν στην πόλη Kosice της Σλοβακίας προκειμένου να παραστούν σε διεθνή εκπαιδευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκεί, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών εκπαιδευτικών και μαθητών από επτά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (από Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα) τα οποία συνεργάζονται σε σχολική σύμπραξη διετούς διάρκειας με θέμα: «Biodiversity Conservation – The Only Path To Our Survival», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Comenius. 

Η συνάντηση - η δεύτερη κατά σειρά από την έναρξη υλοποίησης της σύμπραξης - φιλοξενήθηκε από το Σλοβακικό σχολείο «Gymnázium Opatovská 7». Βασικοί σκοποί της συνάντησης ήταν: η παρουσίαση των παράλληλων εργασιών που εκπονούν οι μαθητές των σχολείων από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η αξιολόγηση των πρώτων μηνών της συνεργασίας, η επικαιροποίηση των δραστηριοτήτων και των επαφών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα καθώς και η διά ζώσης γνωριμία και αλληλεπίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. 

Κατά τη διάρκεια του πενθημέρου οι μαθητές των ξένων αποστολών είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αξιοθέατα της Σλοβακικής πόλης, να επισκεφθούν μουσεία (φυσικής ιστορίας, τεχνολογίας, βοτανικό κήπο, κλπ), να γνωρίζουν από κοντά το εκεί εκπαιδευτικό σύστημα, να παρακολουθήσουν ειδικές επιστημονικές διαλέξεις με αντικείμενο την συνειδητοποίηση και ανάδειξη της σημασίας της βιοποικιλότητας - που αποτελεί τον θεματικό άξονα της συνεργασίας - και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο όσο και «στο πεδίο». Πραγματοποιήθηκαν επίσης ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες συνέβαλαν στη διαπολιτισμική κατανόηση, στη σύσφιξη των σχέσεων και την σφυρηλάτηση δεσμών φιλίας ανάμεσα στις συμμετέχουσες αντιπροσωπείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γυμνάσιο Ορμύλιας είναι το μοναδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Χαλκιδικής που συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius, έχοντας μάλιστα και τον γενικό συντονισμό των επτά σχολείων που μετέχουν στη συγκεκριμένη σύμπραξη, συνεχίζοντας έτσι μια μικρή παράδοση που έχει δημιουργηθεί στην Ορμύλια, με δεδομένο ότι και το Δημοτικό Σχολείο της Ορμύλιας ολοκληρώνει φέτος τη δεύτερη συμμετοχή του σε πρόγραμμα Comenius. Η συμμετοχή ενός σχολείου σε σύμπραξη Comenius γίνεται δεκτή κατόπιν αυστηρής διαδικασίας επιλογής, βάσει ενός σχεδίου εργασίας που κατατίθεται προς αξιολόγηση από το ενδιαφερόμενο σχολείο στην εθνική υπηρεσία (για την Ελλάδα εθνική υπηρεσία είναι το Ι.Κ.Υ.).

Της πρόσφατης συνάντησης στο Kosice της Σλοβακίας προηγήθηκε μια πρώτη συνάντηση που φιλοξενήθηκε στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία) τον περασμένο Οκτώβριο.

Για τους επόμενους μήνες είναι προγραμματισμένες οι εξής συναντήσεις: τον Ιούλιο στην Άγκυρα (Τουρκία), το Σεπτέμβριο στο Bacau (Ρουμανία), το Νοέμβριο στο Burgas (Βουλγαρία) και τον Απρίλιο του 2015 στο Rybnik (Πολωνία), ενώ το πρόγραμμα αναμένεται ολοκληρωθεί μετά το Μάιο του 2015, οπότε είναι προγραμματισμένη η τελευταία συνάντηση αντιπροσωπειών των συμμετεχόντων σχολείων που θα φιλοξενηθεί στην Ορμύλια.

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό θεσμό που δίνει μοναδικές ευκαιρίες μάθησης και πολιτιστικών εμπειριών στα μέλη της σχολικής κοινότητας που ανοίγει τα φτερά της στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ορμύλια, 6-4-2014
Εκ μέρους της παιδαγωγικής ομάδας Comenius
του Γυμνασίου Ορμύλιας

Ο Δ/ντής
Ιωαννίδης Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: