Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Έκθεση φωτογραφιών με περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Βοτανικός Πάσχα 1966. Προσωπικό αρχείο οικογένειας Παπακαλού.

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

 Κεραμεικός, Γκάζι, Βοτανικός, Ρούφ, τέσσερις εμβληματικές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Εικόνες του χθες, ίχνη στο σήμερα», που παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο διάστημα από 7 έως 23 Μαρτίου.

Η έκθεση περιλαμβάνει ανέκδοτες φωτογραφίες των ίδιων των κατοίκων των περιοχών αυτών, οι οποίες καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα περίπου 50 ετών, από τις αρχές ως τα τέλη του 20ού αιώνα, και αποτυπώνουν την εικόνα, τη ζωή και την καθημερινότητα στις περιοχές αυτές. Ο στόχος της έκθεσης είναι διττός: από τη μία πλευρά να ανασυρθούν μνήμες για την παλιά Αθήνα και από την άλλη οι επισκέπτες να αναζητήσουν τα ίχνη του παρελθόντος στο σήμερα.

Οι φωτογραφίες, που συνελέγησαν και τεκμηριώθηκαν σε διάστημα σχεδόν δύο ετών από τη δημοσιογράφο Αφροδίτη Παπακαλού, μας ταξιδεύουν στο χρόνο, απεικονίζοντας ιστορικά σημεία των περιοχών αυτών όπως το Γκάζι εν λειτουργία, και τη Γεωπονική Σχολή, αλλά και αντιπαραβάλλοντας το χθες με το σήμερα - η Κωνσταντινουπόλεως ως χωματόδρομος ή οι μεσοαστικές και αστικές μονοκατοικίες εκεί που σήμερα βρίσκονται πολυκατοικίες.


Επίσης, στις φωτογραφίες ο επισκέπτης θα δει εικόνες από την καθημερινότητα των κατοίκων των περιοχών αυτών - τα καφενεία, τα σχολεία, τα γλέντια στις αυλές των σπιτιών.

Η έκθεση βασίστηκε σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Αφροδίτης Παπακαλού και εντάσσεται στις δράσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Είναι  συνδιοργάνωση της Τεχνόπολης, του Συλλόγου Κατοίκων Κεραμεικού, Γκαζιού και Ρουφ «Μέγας Αλέξανδρος» και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.


Πληροφορίες
Τεχνόπολη, Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548. Εγκαίνια: 10 Μαρτίου, ώρα 18.00. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: καθημερινές: 15.00 - 19.00, Σάββατο και Κυριακή: 11.00 - 19.00.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: