Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Στα άδυτα των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας

 Ενα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκε στα χέρια αρχαιοκαπήλων είναι το χρυσό στεφάνι το οποίο φέρεται να εντοπίστηκε το 2000 σε αγροτική περιοχή της Νέας Απολλωνίας
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ

Για πρώτη φορά οι διωκτικές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα κατάφεραν να σπάσουν όλους τους κρίκους της αλυσίδας οργανωμένου κυκλώματος αρχαιοκαπήλων και να χαρτογραφήσουν από τη βάση ως την κορυφή της την "πυραμίδα" του παράνομου εμπορίου ελληνικών θησαυρών που αποκαλύπτονται σε λαθρανασκαφές και καταλήγουν σε οίκους δημοπρασιών στο εξωτερικό ή απευθείας στα χέρια πάμπλουτων συλλεκτών.

Οι έρευνες για την εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησαν τυχαία στα μέσα του 2011 έπειτα από τη μυστηριώδη εξαφάνιση 68χρονου που είχε πέσει θύμα τροχαίου στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διερευνώντας το ενδεχόμενο ο 68χρονος να έχει πέσει θύμα δολοφονίας αλλά από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών ατόμων με τα οποία είχε επαφή ο 68χρονος προέκυψε ότι ήταν μέλος κυκλώματος λαθρανασκαφών!
Μάλιστα όταν βρέθηκε το αυτοκίνητο του θύματος τον Ιανουάριο του 2012 μέσα σε αυτό βρέθηκε και ένας ανιχνευτής μετάλλων!

Οι αστυνομικές αρχές μετά από πολύμηνες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατάφεραν να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης 53 άτομα. Στην κορυφή της πυραμίδας φέρεται ότι ήταν ένας 67χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής από τη Γερακαρού ενώ σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές υπήρχαν "συνεργάτες" σε συνολικά 13 νομούς της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Στα χέρια των συλληφθέντων κατασχέθηκε ένας αρχαιολογικός "θησαυρός" αποτελούμενος από περίπου 10.000 αρχαία νομίσματα, χρυσά επιστόμια, κοσμήματα, αγαλματίδια, βυζαντινές εικόνες και πλήθος άλλων αντικειμένων, μαζί με καταλόγους αρχαιοτήτων, ανιχνευτές μετάλλων αλλά και όπλα.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: