Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης στην έναρξη της 3ης Γιορτής Κτηνοτροφίας, στη Γαλάτιστα

Ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης
στην έναρξη της 3ης Γιορτής Κτηνοτροφίας, στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής

Τη σημασία της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα για την έξοδο της χώρας από την κρίση τόνισαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, και Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κατά την έναρξη της 3ης Γιορτής Κτηνοτροφίας, που διοργανώνει ο Δήμος Πολυγύρου στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής το τριήμερο 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Καλωσορίζοντάς τους ο Δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, επισήμανε ότι ο Δήμος της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής συμπλέει με τις προσπάθειες τις κυβέρνησης για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα και εξήγησε ότι στόχος της δημοτικής αρχής μέσω της Γιορτής Κτηνοτροφίας, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η ενίσχυση του ρόλου της κτηνοτροφίας ως κινητήριου μοχλού ανάπτυξης, η προβολή των τοπικών προϊόντων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής επιχειρηματικότητας και η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
«Στην περιοχή μας έχουμε το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο της Μακεδονίας» είπε και κατέληξε: «Πιστεύουμε ότι προσφέρονται δυνατότητες τόσο από τον Αναπτυξιακό Νόμο όσο και μέσα από τη νέα ΚΑΠ για αγροτική ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό των υποδομών, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, βελτίωση της παραγωγής και προϊόντα ακόμη πιο ανταγωνιστικά».


Ευχαριστώντας τον υπουργό Ανάπτυξης για την παρουσία του στην 3η Γιορτή Κτηνοτροφίας στη Γαλάτιστα του πρόσφερε ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Κατά το χαιρετισμό του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε την ανάγκη η χώρα να γίνει παραγωγική και ανταγωνιστική ξεφεύγοντας από τον κρατισμό και το λαϊκισμό, που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Απευθυνόμενος στους παραγωγούς σημείωσε με έμφαση ότι θα πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν στις επιδοματικές αντιλήψεις, να απαλλαγούν από νοοτροπίες του παρελθόντος και να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται μέσα από οργανωμένες ομάδες παραγωγών και σύγχρονους συνεταιρισμούς.

Μιλώντας για τη νέα ΚΑΠ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θα επιδοτούνται ως επιλέξιμοι οι βοσκότοποι, θα δοθεί ποσοστό χρηματοδότησης 2% σε νέους επαγγελματίες αγρότες και θα χορηγούνται προκαταβολές σε δικαιούχους προγραμμάτων ανάπτυξης χωρίς εγγυητικές. Αναφέρθηκε ακόμα στις προσπάθειες της κυβέρνησης, ώστε να υπάρχει ρευστότητα στον κλάδο: «Από τον Αύγουστο του 2012 δόθηκαν στους κτηνοτρόφους 840 εκατομμύρια ευρώ, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το Αγροτικό ΕΤΕΑΜ, εγκρίθηκαν 1.256 σχέδια βελτίωσης για κτηνοτρόφους ύψους 102 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή προωθούμε τη στήριξη των ελληνικών ζωοτροφών με επαναφορά των ψυχανθών φυτών, τη δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, την υποστήριξη όλων των μορφών ομάδων παραγωγών, τη λειτουργία υγειών συνεταιρισμών, τη συμβολαιακή γεωργία. Επιπλέον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ξεκινήσει δράση για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των νέων αγροτών».

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε περίπου το ένα τρίτο των κονδυλίων του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη» από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) για δράσεις τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες για να το διαχειρίζονται οι ίδιες προκειμένου να υλοποιούν εγγειοβελτιωτικά και μικρά έργα αγροτικής ανάπτυξης.

Τέλος, από τη Γαλάτιστα ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα για τις εξαγωγές Single Window που θα συμβάλει στην απλούστευση των διαδικασιών και διευκόλυνση του έργου των εξαγωγέων.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης τόνισε στην αναγκαιότητα επένδυσης «στη γη» αναφέροντας χαρακτηριστικά «επενδύοντας στη γη επενδύουμε στο μέλλον της πατρίδας μας».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι η ΠΚΜ επενδύει στην αγροτική οικονομία, καθώς αποτελεί έναν από τους τομείς που μπορεί να φέρει νέο εισόδημα. Μάλιστα δήλωσε ότι υλοποιεί δράσεις για την πιστοποίηση και την προβολή των αγροτικών προϊόντων, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.


Χαιρετισμό απεύθυναν ακόμα ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, ο βουλευτής της ΝΔ στο νομό, Ευθύμης Καρανάσιος, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης ΠΚΜ & Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κανταράς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτριος Τζηρίτης. Παρόντες ήταν ακόμη ο Μητροπολίτης Μιλήτου και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας, κ. Απόστολος, ο Δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ, Κ. Γούναρης, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυγύρου, εκπρόσωποι των αρχών, αυτοδιοίκησης, αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών αλλά και πλήθος κτηνοτρόφων, αγροτών και παραγωγών και από την ευρύτερη περιοχή.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι αγρότες την εισήγηση του Σωτήρη Κουτσομήτρου, Διευθυντή του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο κ. Κουτσομήτρος ανέλυσε το καθεστώς των νέων επιδοτήσεων υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των δικαιωμάτων θα είναι ανάλογος της έκτασης και ότι η τελική αξία του δικαιώματος θα εξαρτάται μόνο από την περιφέρεια. Ταυτόχρονα απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκόμενων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυνιώτης, ζυθοποιός, μίλησε για τη συμβολαιακή γεωργία παρουσιάζοντας τη δομή του συμβολαιακού προγράμματος, που υλοποιεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Ο πρώην ευρωβουλευτής, Ιωάννης Γκλαβάκης, εξήγησε ότι στον αγροτουρισμό κυριαρχούν η Φύση, η Φιλία και η Φιλοξενία ενώ είπε ότι στην ορεινή Χαλκιδική ο αγροτουρισμός έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ελευθέριος Γίτσας, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας κτηνοτρόφος αλλά και στις προοπτικές που έχει η κτηνοτροφία στη χώρα μας, αν εφαρμοστούν από την Πολιτεία όλα τα απαραίτητα μέτρα μέσω της νέας ΚΑΠ. Τέλος, όπως και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Σαρόπουλος, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα και το στραγγιστό γιαούρτι.

Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Πολυγύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: