Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Νίμιτς: Δύσκολη η διαπραγμάτευση Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς τη διαπραγμάτευση Ελλάδας - ΠΓΔΜ σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, ο υπουργός παρουσίασε με σαφήνεια τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης επί της τελευταίας πρότασης που είχε υποβάλει στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τον περασμένο Απρίλιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν διατυπώθηκε γραπτώς η απάντηση του κ. Βενιζέλου, ανέφερε ότι υπήρξε προφορική τοποθέτηση από την πλευρά του έλληνα υπουργού, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν σαφέστατη.

Ερωτηθείς σχετικά ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών είπε επίσης ότι σε κατάλληλο χρόνο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο πλευρών. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι τέτοιου είδους συνάντηση δεν εντάσσεται στην αποστολή του και πως από την προσωπική του εμπειρία γνωρίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί χειρίζονται το θέμα με διαφορετικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, οι πρόσφατες επιστολές των δύο πρωθυπουργών μιλούν από μόνες τους και δεν χρειάζονται οποιονδήποτε σχολιασμό.

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ακόμη ότι πρέπει η κάθε πλευρά να κατανοήσει τις θέσεις της άλλης και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν η επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να δώσει ώθηση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίστηκε διστακτικός, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά εθνικό και για τις δυο πλευρές και η επίλυσή του δεν εξαρτάται από έναν εναλλασσόμενο θεσμό, όπως η προεδρία της Ε.Ε..

Κληθείς, τέλος, να «αποκαλύψει» περισσότερα για το πλαίσιο των συνομιλιών του με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σημείωσε όμως ότι η σημερινή ήταν μία ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση.

Οι επαφές του ειδικού διαμεσολαβητή θα συνεχιστούν αύριο στα Σκόπια, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: