Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η προδοσία και η ευφυΐα του Ανταλκίδα ...

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Υπήρξε κορυφαία φυσιογνωμία της πολιτικής και στρατιωτικής σκηνής της Σπάρτης. Εδραιώθηκε πολιτικά μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο και συνέδεσε το όνομά του, με την επαίσχυντη για τους Έλληνες ειρήνη με τους Πέρσες «Ανταλκίδειο» Ειρήνη, που έφερε και το όνομά του.

Ο λόγος για τον Σπαρτιάτη πολιτικό Ανταλκίδα, που αυτοκτόνησε πάραυτα το 367 π.Χ. όταν δεν κατόρθωσε για δεύτερη φορά να εξασφαλίσει την ευμενή συμπεριφορά των Περσών. Υπήρξε όμως και πολύ ευφυής ο Ανταλκίδας δίνοντας μερικές απαντήσεις που έμειναν στην ιστορία πρός τους κατηγόρους του στην Σπάρτη, για την ανταλκίδειο ειρήνη.

Έτσι όταν ένας Αθηναίος του είπε δεικτικά προτάσσοντας την γενναιότητα των Αθηναίων έναντι των Σπαρτιατών «Σας εκδιώξαμε πολλές φορές απο τον Κηφισό ποταμό» ο Ανταλκίδας με ευστροφία απάντησε
«Εμείς οι Σπαρτιάτες δεν χρειάστηκε ποτέ να σας διώξουμε απο τον ποταμό Ευρώτα !!!».

Υπαινισσόμενος εδώ ευφυώς ο Ανταλκίδας, ότι η Αθήνα εδέχετο επιθέσεις ως ευάλωτη αμυντικά και έτσι αναγκάζετο να αμύνεται στον Κηφισσό, σε αντιδιαστολή με την κραταιά στρατιωτικά Σπάρτη, που κανείς δεν απετόλμησε να της επιτεθεί και να φθάσει μέχρι τον Ευρώτα «Εμείς οι Σπαρτιάτες δεν χρειάστηκε ποτέ να σας διώξουμε απο τον ποταμό Ευρώτα !!!». 

Αλλά την ίδια ευφία εξεδήλωνε ο Ανταλκίδας και σε άλλες εκφάνσεις του καθημερινού βίου του. Όταν ο στρατηγός Αγησίλαος γύρισε πληγωμένος απο την Βοιωτία σε μια οδυνηρή μάχη, ο Ανταλκίδας παρατήρησε «Αληθινά Αγησίλαε πολυ ωραία δίδακτρα έλαβες απο τους Θηβαίους, που χωρίς να σου το ζητήσουν, τους έμαθες να πολεμούν !!!». Όμως οι ερμαφρόδιτες πολιτικά κινήσεις του Ανταλκίδα με τους Πέρσες, του κόστισαν τελικά ακριβά στο πολιτικό του κύρος και στην ίδια τη ζωή του.

Όταν απέτυχε να προσεταιριστεί για δεύτερη φορά τους Πέρσες, που εμβόλιμα είχαν συμμαχήσει με τους Θηβαίους, οδηγήθηκε το 367 π.Χ. στην αυτοκτονία ... 

Το παρόν πολιτικό ανέκδοτο έχει δημοσιευθεί σε αντίστοιχη στήλη μου στην Β΄αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ".

Πηγή: www.politikanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: