Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Θαλάσσια διαμαρτυρία για τους Ισπανούς αλιείς στα νερά του Γιβραλτάρ

Σε διαμαρτυρία με τα αλιευτικά τους κοντά στον τεχνητό ύφαλο που κατασκευάζουν οι Αρχές του Γιβραλτάρ κατέβηκαν την Κυριακή αλιείς από την Ισπανία, σε ένα ακόμα επεισόδιο της έντασης ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία για την διαφιλονικούμενη θαλάσσια έκταση.

Όπως υποστηρίζουν επανειλημμένα οι ίδιοι, αλλά και η Μαδρίτη που τους υποστηρίζει, ο ύφαλος εμποδίζει το δικαίωμά τους να ψαρεύουν στα νερά γύρω από το Γιβραλτάρ.

Αντιθέτως οι Αρχές του Γιβραλτάρ υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί δεν έχουν δικαίωμα να ψαρεύουν σε εκείνο το σημείο και ότι ο ύφαλος θα ενισχύσει τη θαλάσσια ζωή.

Η διαμαρτυρία κράτησε μία ώρα και έληξε χωρίς επεισόδια, παρότι κατά το BBC, προσπάθησαν να μπουν στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ.

Το ζήτημα του υφάλου έχει φέρει σε αντιπαράθεση την Ισπανία και τη Βρετανία, με τις δύο πλευρές να έχουν φτάσει να ζητούν ακόμη και παρέμβαση διεθνών οργάνων, όπως η ΕΕ για την επίλυση της διαφωνίας.

Το Λονδίνο είναι ενοχλημένο από κινήσεις της Ισπανίας να αρχίσει εντατικούς ελέγχους στα αυτοκίνητα που μπαίνουν και βγαίνουν στο Γιβραλτάρ (ένα «καψόνι» που φέρνει μεγάλες ουρές), λέγοντας ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς της ΕΕ για την ελεύθερη μετακίνηση και ότι είναι πολιτικά υποκινούμενοι.

Η Ισπανία έχει σκεφτεί ακόμη να επιβάλει και τέλος εισόδου στο Γιβραλτάρ.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: