Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

"Το ελαιόλαδο και η φέτα θα σώσουν την Ελλάδα" γράφουν οι New York Times

Έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που κάποιος είπε κάτι θετικό για την ελληνική οικονομία, αναφέρουν οι New York Times σε χθεσινό τους δημοσίευμα και προσθέτουν: "H χώρα διαθέτει δύο «άσσους» στο μανίκι της, την φέτα και το ελαιόλαδο."

Παρόλα αυτά, η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και τα δύο ελληνικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή,  η Ελλάδα κατέχει μόνο το 28% της παγκόσμιας αγοράς όσον αφορά την φέτα και το 4% του μεριδίου της διεθνούς βιομηχανίας ελαιολάδου.

Επισημαίνει μάλιστα πως αν και η φέτα θεωρείται προστατευμένο προϊόν από την ΕΕ, εν τούτοις υπάρχουν ξένες εταιρείες σε διάφορες χώρες που παραβιάζουν τον κανονισμό αυτό και κατασκευάζουν δική τους φέτα. Στο ρεπορτάζ, γίνεται λόγος για την αποδιοργάνωση των αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας και για τις συχνές απεργίες στα λιμάνια που έχουν κάνει μεγάλη ζημιές στις εξαγωγές.

Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων McKinsey που εκτιμά ότι, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει σε πράγματα που γνωρίζει καλά για να αντιστρέψει το κλίμα. Η βιομηχανία ελιάς και φέτας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της, το ίδιο και ο τουρισμός, κλάδοι που είναι σε θέση να προσφέρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, φορολογικά έσοδα και ανάπτυξη

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: